Radar · Utrikes

Cannabisboom blev för stor – Thailand ångrar sig

En kund studerar utbudet på Highland Cafe i Bangkok, ett av de många ställen i Thailand där man kan köpa cannabis och utrustning för att konsumera den.

6 000 cannabisbutiker på ett år, och ”utbredda” drogproblem. Men nu kan den lagliga knarkboomen i Thailand snart vara över.

Ett lagförslag med åtstramningar ska kunna komma i december, meddelar hälsoministern. Och även de som berusar sig med alkohol har nya bud att vänta.

Bemärkelsedatumet var den 9 juni förra året. Då avkriminaliserade Thailand, som första land i Asien, svagare varianter av drogen cannabis. Det gällde både odling, innehav, försäljning och konsumtion.

Den dåvarande hälsoministern Anutin Charnvirakul meddelade till och med att en miljon cannabis-plantor skulle distribueras gratis, för att få en inhemsk bransch att växa.

Men ett och ett halvt år senare är det politisk baksmälla. Drogerna flödar, bland annat via de minst 6 000 cannabisbutiker som poppat upp runtom i landet. Förhoppningarna om en exklusiv och lyxig berusningssektor har grusats, och turismoperatörerna klagar över stöket, menar den nye premiärministern Srettha ”Nid” Thavisin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV