Glöd · Debatt

Förnybar energi ska vara hållbar

En solkraftspark i den lilla byn Hjolderup i södra Danmark.

Det är bra om man kan värma sitt hus med solvärme, men inte heller teknik för förnybar energi är alltid hållbar. Både miljön och de som arbetar med att utvinna mineralerna som behövs far ofta illa, skriver Annika Rullgård. Hon uppmanar därför företagen att upprätta en företagspolicy.

DEBATT. Härom kvällen besökte jag en informationsafton om solceller och värmepumpar där flera aspekter att tänka på innan man byter uppvärmningsmetod av sitt hus togs up. Flera intressanta föredrag hölls av några olika företag. Själv lärde jag mig ett och annat.

Men jag saknade ändå några saker. Inte ett ord sades om att även om det ur energisynvinkel är bra att helt eller delvis täcka energibehovet i sin villa med solvärme inklusive eventuella batterier och/eller värmepumpar används ändliga resurser, resurser som förr eller senare tar slut. Inget framfördes heller om de urusla arbetsförhållanden som råder när vissa av de råvaror och komponenter som behövs tas fram.

Jag vill uppmana de företag som deltog i informationskvällen och alla andra företag att införa en företagspolicy där man åtar sig att i sin verksamhet alltid söka efter produkter och lösningar på erbjudna tjänster som använder sig av minsta möjliga mängd råvaror, har hög återvinningsgrad, gör minsta miljömässiga skada och som orsakar minst avfall.

I samma policydokument ska också ingå att man i valet mellan olika produkter och tjänster tar i beaktande arbetsmiljön för t ex dem som arbetar med att tillverka de kiselföreningar som finns i solceller och för dem som riskerar liv och hälsa med att få upp kobolt ur marken.

Dessutom ska i företagspolicyn ingå att företaget regelbundet genomför utbildning av sina anställda om att Jordens resurser är ändliga och att samma arbetsmiljölagstiftning som i Sverige ska gälla där råvaror och komponenter tas fram. En utbildning som visar att eftersom Jorden är ändlig, är tillväxt helt orimlig och att alla måste hjälpas åt med att hitta sätt att leva inte bara utan tillväxt utan också med minskad konsumtion.

Policyn ska därutöver ha en fjärde punkt där man förpliktigar sig ställa samma krav på företagspolicy hos sina leverantörer och att man åtar sig att driva dessa klimat-, miljö- och arbetsmiljöfrågor i sina branschorganisationer. Både företag och enskilda skulle tjäna mindre pengar men samtidigt skulle kommande generationer av Jordens flora och fauna inkl människan få bättre möjligheter till drägliga liv.