Radar · Djurrätt

Sälar sköts i skärgården – jaktbrott utreds

Flera sälar har skjutits i Stockholms skärgård.

Flera personer utreds för jaktbrott sedan ett antal sälar har skjutits i Stockholms norra skärgård, skriver Aftonbladet.

– Jakt på gråsäl är tillåten i Sverige sedan i fjol, men för att få jaga säl måste jägaren ha en licens från Naturvårdsverket.

När Kustbevakningen i tisdags fick tips om att flera sälar skjutits åkte man därför ut i skärgården utanför Stockholm för att undersöka saken.

– Vi har varit i området och gjort en kontroll. Efter kontroll utreds några personer för brott mot miljöbalken områdesskydd och jaktbrott, säger Anders Mikaelsson, vakthavande befäl vid Kustbevakningen till Aftonbladet.

Ingen är gripen.

Sälar i svenska vatten

Gråsäl: Av Sveriges tre sälarter är gråsälen den största. Hanen kan bli som mest cirka 3 meter lång och väga upp till drygt 300 kg. Honan är något mindre, cirka 2 meter lång och upp till 200 kg.

Knubbsäl: Knubbsälen är vanligast på Sveriges västkust, men det finns även en mindre, genetiskt isolerad population vid Kalmarsund. Hanen blir omkring 1,8 meter och väger cirka 100 kg, medan honan som är lite mindre blir 1,7 meter med en vikt på cirka 80 kg

Vikare: Vikaren är egentligen en arktisk art som blev instängd i Östersjön efter den senaste istiden. Den svenska populationen lever i Bottenviken. Vikaren är vår minsta sälart och blir omkring 1,5 meter lång och väger som mest cirka 110 kg.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet