Radar · Nyheter

Grekland går till val efter tågtragedin

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis under ett valmöte i Volos förra veckan.

Kyriakos Mitsotakis grekiska regering har tappat i popularitet sedan den svåra tågolyckan i februari då 57 människor omkom.
Dagens val beskrivs som landets minst förutsägbara på många år.

– Vi har lagt grunden och i övermorgon ska vi fortsätta bygga det nya Grekland, sade premiärminister Mitsotakis i sitt sista stora valtal, i Akropolis i Aten i fredags kväll, rapporterar AFP.

– Ska vi fortsätta vårt arbete och få ett starkt Grekland eller ska vi återgå till en tid när vi var Europas paria?

Trots att han låter segerviss lär Kyriakos Mitsotakis och hans konservativa parti Ny demokrati inte få mer än hälften av rösterna i valet. Partiet har enligt enkätsammanställningar långt kvar till 50 procent. Eftersom premiärministern vill undvika koalitioner är det troligt att det blir en andra valomgång.

– Vad vi behöver är en stabil regering, och allra helst behöver vi en enpartiregering, säger han i en intervju med nyhetsbyrån AP.

Uppmanades avgå

Kyriakos Mitsotakis och hans parti har förlorat många anhängare under våren. Regeringens hantering av katastrofen i februari, då ett persontåg kolliderade med ett frakttåg i staden Larissa norr om Aten och 57 människor omkom, utlöste omfattande folkliga protester. Partiet har dock fortfarande större stöd än Alexis Tsipras vänsteralternativ Syriza.

Vid flera av demonstrationerna uppmanades Mitsotakis att avgå. Den grekiska regeringen har erkänt brister i skötseln av järnvägen, men ansvaret för skulden tillskrevs ett ”tragiskt mänskligt misstag”.

Bild: Anna-Lena Lindqvist/TT
Bild: Anna-Lena Lindqvist/TT

Vill slippa koalition

De senaste decennierna har det parti som fått flest röster i grekiska val fått 50 bonusplatser i parlamentet, som totalt har 300 platser. Regeln har gjort det lättare för valvinnare att få egen majoritet. Men enligt ett nytt system, som klubbades igenom 2016 och tillämpas för första gången i år, kommer inte bonusplatserna att delas ut. I stället får de partier som når över treprocentsspärren helt enkelt platser i proportion till valresultatet, så kallad proportionell representation.

Tanken är att gynna koalitioner och främja samarbete mellan partier och göra det svårare för ett enda parti att bilda regering. Men Mitsotakis vill helst ha egen majoritet, precis som han har haft den senaste mandatperioden.

Valets stora frågor är ekonomi och Greklands roll i EU. Flera mindre partier satsar på att få tillräckligt med röster för att komma över spärren och på så vis ta platser i parlamentet. Det leder till att de stora partiernas möjligheter till egen majoritet minskar.

Nu röstar 17-åringar

Om inget parti får över 50 procent av rösterna eller lyckas bilda en koalition med majoritet i parlamentet blir det en andra valomgång i juli. I och med det väntas en längre period med politisk osäkerhet. I en andra valomgång kan det vinnande partiet få upp till 30 extra parlamentsplatser, beroende på valutgången, enligt en lag som Mitsotakis egen regering klubbat igenom.

Sammanlagt kan närmare tio miljoner människor rösta i dagens val, bland dem cirka 440 000 unga som får gå till valurnorna för första gången. Antalet förstagångsväljare är ovanligt stort eftersom det är första gången 17-åringar får rösta.

Ledarna för valets tre största partier

Kyriakos Mitsotakis leder konservativa Ny demokrati. Han siktar på en andra mandatperiod på premiärministerposten och har talat om vikten av ekonomisk tillväxt och en robust utrikespolitik. Han hävdar att landet behöver en ”stark man vid rodret” under kriget i Ukraina och andra stora utmaningar. Han har lett det konservativa partiet sedan 2016.

Alexis Tsipras leder vänsterkoalitionen Syriza. Han var Greklands premiärminister mellan 2015 och 2019 under några av landets svåraste krisår. Han uppmanar väljarna att ge hans parti en andra chans att visa vad de kan göra. Nyligen anklagade han Mitsotakis för att överösa politiska allierade och vänner till familjen med miljarder euro.

Nikos Androulakis leder socialistpartiet Pasok. Han har av analytiker setts som en potentiell koalitionspartner till Mitsotakis, men chanserna ses som små efter att Androulakis i fjol upptäckte att han övervakats av staten kort innan han blev partiledare. Androulakis har tidigare varit ledamot i Europaparlamentet och valdes till partiordförande i december 2021. I mars hävdade han att han bara kommer att ge stöd till en koalitionsregering om varken Mitsotakis eller Tsipras blir premiärminister.

Källa: AFP (TT)

Allmänt val i Grekland

Valet hålls den 21 maj. När premiärminister Kyriakos Mitsotakis utlyste valet i mars sade han att datumet satts för att inte störa turistsäsongen.

Kyriakos Mitsotakis och regeringspartiet Ny demokratis fyraåriga mandatperiod går ut i juli.

Eftersom inget av partierna väntas få mer än hälften av platserna i parlamentet samtidigt som inget av de tre största partierna har sagt sig vara villiga att samarbeta är det troligt att det blir en andra valomgång tidigt i juli.

För att komma in i parlamentet måste ett parti få minst tre procent av rösterna.

Partierna kommer att få platser i parlamentet i proportion till den andel av rösterna de får i valet.

TT