Radar · Utrikes

Turkiskt försök att återuppliva spannmålsavtal

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och den ryske presidenten Vladimir Putin i ett möte i oktober 2022.

Turkiets president försöker förmå Ryssland att åter ingå i avtalet om spannmålsexport från Ukraina. Rysslands ambassadör i Washington hävdar att man inte planerar att attackera civila skepp på Svarta havet.

President Recep Tayyip Erdogan säger att han är övertygad om att han kan förmå den ryske presidenten Vladimir Putin att gå med på en förlängning av avtalet om export från ukrainska hamnar.

– Jag tror att vi kan säkerställa en fortsättning (på den humanitära korridoren) genom att diskutera frågan i detalj med Putin, säger Erdogan enligt den statliga nyhetsbyrån Anadolu.

Turkiet har tillsammans med FN varit avgörande i tvåpartssamtalen om att få till stånd spannmålsexport.

Förnekar angreppsplaner

Det turkiska utspelet kom efter en varning från Vita huset om att Moskva överväger att angripa civila skepp på Svarta havet och för att sedan lägga skulden på Ukraina.

Detta avfärdas av Rysslands Washington-ambassadör Anatolij Antonov.

”Försöken att tillskriva Ryssland förberedelser till attacker mot civila skepp är rena falsarier”, säger Antonov i en kommentar som publicerats på Telegram, rapporterar Reuters.

Ambassadören påstår att USA:s uttalanden i stället ska ses som ett försök att ”dölja deras egna destruktiva aktiviteter” som syftar till att förstöra de tidigare avtal om spannmålstransporter som ingicks i Istanbul ifjol.

Garanterade säkerhet

I måndags drog sig Kreml ur avtalet som garanterar säkerheten för de fartyg som fraktar spannmål från Ukraina via Svarta havet.

Under onsdagen meddelade det ryska försvarsdepartementet att alla fraktfartyg som seglar till ukrainska hamnar vid Svarta havet ska betraktas som ”potentiella bärare av militär utrustning”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV