Radar · Inrikes

Lugna demonstrationer i Stockholm

En av flera demonstrationer i Stockholm idag hölls till stöd för Turkiet och president Recep Tayyip Erdogan utanför Turkiets ambassad.

Flera demonstrationer hölls i Stockholm på lördagen med koppling till Turkiet och Sveriges Natoansökan. Inga oroligheter har rapporterats in i samband med demonstrationerna, enligt polisen. Och intresset för Paludans provokation var svalt.

Den högerextreme provokatören Rasmus Paludan fick tillstånd av Stockholmspolisen att hålla en allmän sammankomst i närheten av Turkiets ambassad i Diplomatstaden.

Paludan anlände med poliseskort vid 13-tiden. Intresset för hans manifestation, där han bland annat brände ett exemplar av Koranen, var förhållandevis klent. Förutom poliser och journalister var det runt ett 50-tal åskådare.

Utanför ambassaden

Även den pro-turkiska organisationen Union of European Turkish Democrats (UETD) hade tillstånd för en demonstration på lördagseftermiddagen. Demonstrationen hölls till stöd för Turkiet och president Recep Tayyip Erdogan utanför ambassaden.

Enligt arrangören Özer Eken från UETD bryr sig hans organisation inte om vad Rasmus Paludan har för sig.

– Vi bestämde oss för den här demonstrationen innan vi visste att han skulle komma hit. Vi struntar i honom, han är populist. Vi vill demonstrera mot aktionen förra veckan där en docka av Erdogan hängdes upp. De är fria att protestera, och vi är fria att protestera mot dem, sade han till TT innan demonstrationen inleddes.

Omkring ett hundratal demonstranter hade samlats för att visa sitt stöd för Erdogan.

Några kilometer bort, på Norra Bantorget, hölls också ett sedan länge planerat demonstrationståg i protest mot Erdogan och den svenska Natoanslutningen. Läs mer om den demonstrationen här. 

Gick lugnt till

Enligt polisen gick det lugnt till under demonstrationerna.

– Det har gått precis som planerat, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Polisen var förberedd på demonstrationerna, men bedömde inte läget som anmärkningsvärt.

Med anledning av demonstrationerna hade polisen en särskilt polisinsats för att underlätta framkomligheten i trafiken, förebygga ordningsstörningar och för att ingripa mot brott. Stora delar av centrala Stockholm övervakades också med drönare.

Ambassadören kallades upp

I fredags kallade Turkiet upp Sveriges ambassadör i landet. Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters framförde Turkiet ett ”starkt fördömande” av Paludans planerade koranbränning och krävde att demonstrationstillståndet skulle dras tillbaka.

Turkiet kallade också enligt Reuters källor den prokurdiska demonstrationen för ett ”brott” mot den överenskommelse landet har med Sverige inför Natoanslutningen.