Radar · Mänskliga rättigheter

FN: Två miljoner i livsmedelsosäkerhet i Libanon

Matosäkerheten i Libanon ökar och miljoner människor riskerar inom de kommande månaderna att hamna i undernäring, enligt en ny rapport.

Omkring två miljoner människor står redan i dag inför livsmedelsosäkerhet i Libanon, och situationen riskerar att förvärras ytterligare under de kommande månaderna, larmar flera FN-organ.

De senaste årens djupa ekonomiska kris som drabbat Libanon har fått allvarliga konsekvenser för befolkningen i landet. En ny rapport av FN-organ som klassificerar matosäkerheten i landet enligt den så kallade IPC-skalan (Acute food insecurity analysis), visar att två miljoner människor i dag står inför matosäkerhet i landet. Bland dem utgörs drygt 1,29 miljoner av libanesiska invånare och 700 000 av syriska flyktingar. 

Rapporten, framtagen av FN:s livsmedelsprogram WFP och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO, tillsammans med det libanesiska jordbruksministeriet, pekar också på att den redan allvarliga situationen riskerar att förvärras ytterligare inom de kommande månaderna. Totalt förutspås att 2,26 miljoner människor i landet mellan januari och april 2023 kommer att befinna sig i den så kallade ”kris-fasen” enligt IPC-skalan – vilket innebär höga nivåer av undernäring och hinder att få tag på tillräckligt med mat.

– IPC-resultaten ger oss en dyster bild av livsmedelssäkerheten i landet. De bekräftar på nytt det akuta behovet av att omvandla landets jordbrukssystem för att göra det mer effektivt, mer inkluderande, mer motståndskraftigt och mer hållbart, säger Nora Ourabah Haddad, FAO:s representant i Libanon.

Analysen visar också att situationen kan resultera i ett än mer allvarligt läge än den redan befarade kris-fasen, vilket innebär att människor kan ställas inför extrem matbrist, där akut undernäring och sjukdom är utbrett och där risken för att svälta ihjäl ökar snabbt.

– Fler människor än någonsin tidigare i Libanon är nu beroende av hjälp. Dessa resultat är djupt oroande och återspeglar den svåra situation som många människor i Libanon för närvarande står inför, säger Abdallah Alwardat, WFP-representant för Libanon, i ett uttalande.

IPC-skalan beskriver matosäkerhet och svält med hjälp av ett klassificeringssystem på fem nivåer, där fas 1 innebär ett gott läge och fas 5 utgör katastrof. Rapporten för Libanon visar att landet riskerar fas 3, kris, och fas fyra, nödläge.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV