Radar · Utrikes

Putin ”pausar” Rysslands medverkan i nedrustningsavtal

Rysslands president Vladimir Putin höll tal på tisdagen.

Rysslands president Vladimir Putin lovar att ”systematiskt” och ”steg för steg” fortsätta offensiven i Ukraina, där man enligt honom ”försvarar människors liv”. Putin avslutar talet med att säga att Ryssland ”pausar” sin medverkan i nedrustningsavtalet Nya Start.

Rysslands president Vladimir Putin inledde dagens tal till nationen med att upprepa sina tidigare påståenden om att Ryssland har försökt lösa situationen i Ukraina med diplomati, samtal och fredliga medel. Han påstår bland annat att Ukraina försökte få tag i kärnvapen, dock utan att presentera några bevis, och att Ukraina ”lekte med folks liv”.

– Jag vill upprepa att de startade konflikten och vi använde militära medel för att stoppa den.

Putin hävdar att väst har inlett en militär aggression och en informationsaggression, men även ekonomisk aggression mot Ryssland, men att det inte har lyckats eftersom den ryska ekonomin har varit mer motståndskraftig än väntat.

Anklagar väst

Väst har infört en rad sanktioner mot ryska företag och individer, något som enligt Putin har straffat sig.

– De som har initierat sanktionerna straffar sig själva, säger han och hänvisar till den ekonomiska krisen i många västländer.

Ryssland pausar tillfälligt sin medverkan i nedrustningsavtalet Nya Start, säger Vladimir Putin i slutet av sitt tal, men landet drar sig inte ur helt och hållet. Samtal mellan Moskva och Washington om att förnya avtalet skulle ha hållits i november, men sköts upp.

Putin säger dock att Ryssland inte kommer att genomföra en ”första” kärnvapenattack.

Runt tusen personer hade bjudits in för att följa Putins tal på plats. I publiken syntes bland annat försvarsminister Sergej Sjojgu, finansminister Anton Siluanov, utrikesminister Sergej Lavrov och den rysk-ortodoxa kyrkans patriark Kirill.

Det nästan två timmar långa talet hölls blott tre dagar före fredagens årsdag för den ryska invasionen av Ukraina.