Radar · Utrikes

WHO: Outhärdligt vid utslagna sjukhus i Gaza

Flera sjukhus har attackerats av isrealiska styrkor, som denna förlossningsavdelning vid Nasser hospital i Khan Younis, vilket gör det svårt få sjukvård i Gaza.

Inget av sjukhusen i norra Gaza fungerar enligt WHO, som beskriver läget som "outhärdligt".
Israel uppmanar invånarna i storstaden Khan Yunis att lämna flera stadsdelar.

Endast enstaka sjukhus i Gaza har tidigare kunnat hålla öppet på ”miniminivå”. Men sedan israeliska styrkor i veckan stormat två sjukhus i jakt på terrorstämplade Hamas-medlemmar är all avancerad sjukvård i området utslagen, rapporterar världshälsoorganisationen WHO.

– Det finns faktiskt inga funktionella sjukhus kvar i norr på grund av brist på bränsle, vårdpersonal och förnödenheter. al-Ahli-sjukhuset i staden Gaza var det sista, men det fungerar i praktiken inte längre, sade Richard Peeperkorn, WHO:s representant i Gaza, på torsdagen.
För Gazaremsan som helhet är bara 9 av 36 sjukhus fortfarande i drift.

Israel anklagar terrorstämplade Hamas för att använda sjukhusen för militära ändamål, och att personal och patienter utnyttjas som mänskliga sköldar. Detta förnekas av sjukhusens ansvariga.

Ombeds fly

FN:s humanitära organ Ocha uppger att Israel uppmanat invånare i flera stadsdelar i Khan Yunis i södra delen av Gazaremsan att fly sina hem. Ocha grundar uppgiften på kartor som Israel distribuerat, där flera delar av staden pekats ut som möjliga mål i kriget.

Svårt i Rafah

Läget rapporteras också som mycket allvarligt i Rafah, i södra delen av Gaza. Omkring en miljon människor beräknas befinna sig i staden, och det är nästintill omöjligt att få tag på mat, vatten och medicin.

Omkring 20 000 Gazabor har dött sedan krigsutbrottet enligt den Hamasstyrda hälsovårdsmyndigheten, ett dödstal som FN:s humanitära chef Martin Griffiths betraktade som en ”tragisk och skamlig milstolpe”.