Radar · Utrikes

WHO: Outhärdligt vid utslagna sjukhus i Gaza

Flera sjukhus har attackerats av isrealiska styrkor, som denna förlossningsavdelning vid Nasser hospital i Khan Younis, vilket gör det svårt få sjukvård i Gaza.

Inget av sjukhusen i norra Gaza fungerar enligt WHO, som beskriver läget som "outhärdligt".
Israel uppmanar invånarna i storstaden Khan Yunis att lämna flera stadsdelar.

Endast enstaka sjukhus i Gaza har tidigare kunnat hålla öppet på ”miniminivå”. Men sedan israeliska styrkor i veckan stormat två sjukhus i jakt på terrorstämplade Hamas-medlemmar är all avancerad sjukvård i området utslagen, rapporterar världshälsoorganisationen WHO.

– Det finns faktiskt inga funktionella sjukhus kvar i norr på grund av brist på bränsle, vårdpersonal och förnödenheter. al-Ahli-sjukhuset i staden Gaza var det sista, men det fungerar i praktiken inte längre, sade Richard Peeperkorn, WHO:s representant i Gaza, på torsdagen.
För Gazaremsan som helhet är bara 9 av 36 sjukhus fortfarande i drift.

Israel anklagar terrorstämplade Hamas för att använda sjukhusen för militära ändamål, och att personal och patienter utnyttjas som mänskliga sköldar. Detta förnekas av sjukhusens ansvariga.

Ombeds fly

FN:s humanitära organ Ocha uppger att Israel uppmanat invånare i flera stadsdelar i Khan Yunis i södra delen av Gazaremsan att fly sina hem. Ocha grundar uppgiften på kartor som Israel distribuerat, där flera delar av staden pekats ut som möjliga mål i kriget.

Svårt i Rafah

Läget rapporteras också som mycket allvarligt i Rafah, i södra delen av Gaza. Omkring en miljon människor beräknas befinna sig i staden, och det är nästintill omöjligt att få tag på mat, vatten och medicin.

Omkring 20 000 Gazabor har dött sedan krigsutbrottet enligt den Hamasstyrda hälsovårdsmyndigheten, ett dödstal som FN:s humanitära chef Martin Griffiths betraktade som en ”tragisk och skamlig milstolpe”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV