Radar · Utrikes

Vulkanutbrottet på Island mattas av

Kartan visar sprickan där utbrottet inträffat ca tre kilometer från samhället Grindavik på Island.

Vulkanutbrottet på Island pågår men fortsätter att mattas av i styrka. Bara en tredjedel av den fyra kilometer långa sprickan är nu aktiv, enligt public service-bolaget Rúv.

Klockan 22.17 på måndagen lokal tid startade det vulkanutbrott som isländska experter och myndigheter gått och väntat på i veckor. Utbrottet skedde cirka tre kilometer norr om den evakuerade kuststaden Grindavik på Reykjahalvön och föregicks av en serie kraftiga jordbävningar.

En fyra kilometer lång reva öppnade sig i marken och lava sprutade på sina håll hundra meter upp i luften. Utbrottet beskrivs som många gånger kraftigare än tidigare utbrott på Reykjahalvön de senaste åren.

Styrkan i utbrottet avtog under natten mot tisdagen och utvecklingen fortsatte under hela tisdagen. På onsdagsmorgonen var bara en tredjedel av den fyra kilometer långa sprickan fortsatt aktiv, enligt public service-bolaget Rúv. Antalet aktiva kratrar har enligt Islands vädermyndighet minskat från tre till fem. Kraftigt snöfall i området försvårar dock bedömningen aktiviteten.

Sedan midnatt har 24 jordbävningar registrerats intill utbrottet. Vädermyndigheten bedömer fortsatt risken i Grindaviks omedelbara närhet som hög och längs sprickområdet norr om staden som mycket hög.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV