Radar · Utrikes

Polens nya regering lättar på mediekoppel

Polens nye premiärminister Donald Tusk har lovat att återupprätta objektiviteten i statliga medier.

Polens nya regering byter ut ledningen i alla de statliga medier som länge har ansetts stå under den tidigare regeringens inflytande.

Donald Tusks regering har ett uttalat mål om att politiken inte ska lägga sig i medierapporteringen och att de statligt ägda mediernas objektivitet ska återupprättas.

Den tidigare regeringen, styrd av det populistiska nationalistpartiet Lag och rättvisa (PIS), såg under lång tid till att styra medierapporteringen med lojala företagsledningar, till en grad där rapporteringen har beskrivits som rent propagandistisk och okritisk mot makten.

Kulturdepartementet har, under en ny ministers ledning och med parlamentet sejmens godkännande, bytt ut styrelserna i tv-bolaget TVP, radiobolaget Polskie Radio och nyhetsbyrån PAP.

Den tidigare regeringen har manat till protest och många av dess företrädare, inklusive PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski, har under veckan försökt ockupera flera byggnader som hyser de statliga medieredaktionerna. Med det hoppades de att anhängare skulle ansluta i större protestyttringar, men det har hittills inte skett.

Den nya oppositionen beskriver förändringarna som ett angrepp mot fria medier. President Andrzej Duda, som var lojal med den tidigare regeringen och återkommande ansågs bryta mot lagen å dess vägnar, varnar också för juridiska övertramp.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV