Radar · Politik

Jamal El-Haj hoppar av riksdagsuppdrag

Jamal El-Haj (S).

Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) lämnar sin post i riksdagens utrikesutskott.

”Jag väljer nu att avsäga mig mitt uppdrag som suppleant i utrikesutskottet. Jag kommer alltså inte att återkomma dit efter min time-out. Jag gör detta för att fokuset på min person har blivit för stort. Jag ser fram emot att kunna fokusera på mitt viktiga uppdrag i trafikutskottet”, skriver han på Facebook.

I maj tvingades El-Haj ta en paus från flera riksdagsuppdrag efter att ha medverkat på en palestinsk konferens. Partiledningen hade avrått från medverkan sedan det framkommit uppgifter om talare med koppling till Hamas.

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten blev ett hett debattämne under i riksdagens EU-debatt, då statsminister Ulf Kristersson (M) påstod att det finns en ”terrorromantik” inom Socialdemokraterna.

”Den som kallar mig terrorist eller terroristromantiker ljuger. Jag tar starkt avstånd från Hamas”, sade El-Haj senare i ett uttalande.

Lena Hallengren, gruppledare för Socialdemokraterna, kommenterar El-Hajs beslut:

”Vi har haft en bra dialog. Jamal El-Haj har själv kommit till denna slutsats och jag delar hans bedömning”, säger Hallengren i ett skriftligt uttalande.