Radar · Mänskliga rättigheter

Insamlingsstiftelse för Rojava lägger ned – får inget bankkonto

Insamlingsstiftelsen Röda solen lägger ned sin verksamhet efter att SEB stängt ned deras bankkonto.

Röda solen, som samlar in pengar till Rojava, tillåts inte öppna bankkonto och lägger därför ned verksamheten. Det är djupt problematiskt, anser branchorganisationen Giva.

Den kurdisk-svenska insamlingsstiftelsen Röda solen fick i våras sitt bankkonto nedstängt av SEB. Banken motiverade sitt beslut med att det förelåg risk för penningtvätt. Sedan dess har Röda solen försökt finna en ny bank som accepterar dem som kund, men utan att lyckas. Nu väljer man därför att lägga ned verksamheten, rapporterar Blankspot.

Röda solen är framför allt verksamma i Rojava och är medlem i branchorganisationen Giva, vilket innebär att de granskas noggrant.

– När det blir svårt att vara verksam i områden eller ändamål som är riskfyllda så är det ett stort problem. Att organisationer som visserligen är nischade, som arbetar i riskfyllda områden, och har utmaningar med att hitta revisorer som vågar ta sig an dem, tvingas lägga ner är djupt problematiskt. Vem ska då arbeta med den typ av ändamål? säger Givas generalsekreterare Charlotte Rydh till Blankspot.