Radar · Politik

C och MP riktar misstroende mot Pourmokhtari

"Miljöpartiet har inte förtroende för en klimatminister som chockhöjer utsläppen", säger språkröret Daniel Helldén.

MP och C väcker misstroende mot miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) och får stöd av V.
– Man bryter aktivt mot klimatlagen. Det är oansvarigt och helt oacceptabelt, säger C:s energipolitiska talesperson Rickard Nordin.

Miljöpartiet meddelade tidigare i höstas att partiet kommer att väcka misstroendeförklaring mot Pourmokhtari om klimathandlingsplanen inte visar på utsläppsminskningar.

– Miljöpartiet har inte förtroende för en klimatminister som chockhöjer utsläppen, säger språkröret Daniel Helldén till Aftonbladet.

C:s Rickard Nordin är besviken.

– Jag saknar konkreta åtgärder från regeringen som sänker utsläppen här och nu. Nu skjuter man det återigen på framtiden och hoppas på en utredning som eventuellt ska leverera styrmedel. Det duger inte, säger han.

”Begraver målen”

Redan på torsdagen riktade MP och C misstroendet mot Pourmokhtari i riksdagens kammare.

Även V ställer sig bakom misstroendeförklaringen. Partiets klimatpolitiska talesperson Kajsa Fredholm anser att regeringen i princip begraver de svenska 2030-målen. Socialdemokraterna menar att de är kritiska men avvaktar och först vill se hela klimathandlingsplanen för att kunna ta ställning till en missförtroendeförklaring.

För att väcka misstroende krävs att 35 riksdagsledamöter går ihop. För att fälla en minister krävs en majoritet, vilket oppositionen inte har.

Hoppas på liberaler

Det skiljer ett mandat mellan regeringsunderlaget och oppositionen, sedan SD-ledamoten Elsa Widding blivit politisk vilde. Språkröret Daniel Helldén hoppas att liberaler ska gå över till oppositionens sida för att stödja misstroendeförklaringen och kunna avsätta Pourmokhtari.

– Vi vet att ett stort antal liberaler är besvikna, säger han till TT.

Själva omröstningen om misstroendet sker troligen i januari.

– Vi har majoritet i kammaren så jag förväntar mig inget annat än att mitt regeringsunderlag backar upp mig här och att jag får fortsätta den omläggning av svensk klimatpolitik som nu pågår, säger Romina Pourmokhtari.