Glöd · Debatt

Avhumaniseringens estetik

Fångar i det ökända fängelset Abu Ghraib 2007, under kriget i Irak.

Den israeliska militärens bilder av tillfångatagna palestinska män påminner om Isis bilder på sin gisslan eller bilder från skandalfängelset Abu Ghraib under Irakkriget, skriver Anders Cardell. Syftet är troligen, nu som då, att kränka och förnedra de tillfångatagna.

DEBATT. När Isis började publicera bilder på människor de tagit som gisslan användes en mycket medveten estetik. Deras gisslan fick bära overaller som var identiska med fångklädseln i Guantánamo lägret. 

Israeliska militären har publicerat en mängd bilder på palestinska män som fotograferats, bundna och avklädda. Rapporter från Gaza city beskriver hur männen paraderats runt i området av den israeliska militären. Andra bilder porträtterar männen på knä, bakbundna på ett led, i bara underkläder.

Ingen information om det handlar om civila personer, eller människor som anses vara medlemmar i Hamas eller andra organisationer har offentliggjorts. Obekräftade uppgifter gör gällande att männen tillfångatogs av militären i flyktinglägret Jabalia.

Det första man tänker på när man ser bilderna, är de bilder som läckte ut från Abu Ghraib. Erfarenheter visar att bilderna från Abu Ghraib blev ett mycket framgångsrikt rekryteringsverktyg för terrorister. Bilderna bidrog också till att öka riskerna för att amerikanska soldater som blev tillfångatagna i olika konflikter skulle utsättas för våld. Skandalen ledde till begränsningar av presidentens befogenheter och väckte frågor om USA:s moraliska auktoritet i kriget mot terrorismen.

Med tanke på den ofattbara likgiltighet den israeliska regeringen visat för civila palestinska liv är det inte sannolikt att man bryr sig om man upplevs som den civiliserade aktör man ofta påstått sig vara. Om man lägger till alla avhumaniserande uttalanden som gjorts av israeliska regeringsföreträdare sedan kriget startade, är det mer sannolikt att bilderna som publicerats syftar till att kränka och förnedra människorna som tillfångatagits.

Tidigare erfarenheter visar att denna typ av avhumaniserande uppvisningar leder till våldsamma motreaktioner som slår mot alla människor. Precis som med de amerikanska ledare som hade ansvar för Abu Ghraib, är det sannolikt att de israeliska ledare som beordrar krig och övergrepp på den palestinska befolkningen, kommer vara skyddade från konsekvenser. De som kommer drabbas av detta i slutändan är vanliga palestinier, israeler och du och jag.

Vissa kanske upprörs av att man gör liknelser mellan israeliska militären och Isis, men offentlig statistik talar för att den israeliska militären lyckats överträffa Isis i antal mördade barn när denna text skrivs.

PS. Har förstått att vissa kan tolka texter som är kritiska mot Netanyahu eller Israels politik som att man sympatiserar med mord på civila judar och israeler – vill därför avsluta med att säga att jag naturligtvis är emot detta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV