Radar · Miljö

Besked inom kort om Fukushimas kylvatten

Delar av det katastrofdrabbade kärnkraftverket i Fukushima.

Japans regering kommer under tisdagen att fatta ett beslut om när kylvatten från kärnkraftverket i Fukushima ska börja släppas ut i havet, enligt landets ekonomi-, handels- och industriminister Yasutoshi Nishimura.

”Vi vill hålla ett möte med berörda ministrar för att fatta ett beslut om när vattnet kan börja släppas ut efter att vi bekräftat de åtgärder som skett för att trygga säkerheten”, sade han under en presskonferens på måndagen.

Japans premiärminister Fumio Kishida sa på söndagen under ett besök i kärnkraftverket, där tre reaktorer gick i härdsmälta 2011, att inget datum hade satts.

Kylvattnet från reaktorerna har lagrats sedan olyckan som 2011 drabbade kärnkraftverket vid staden Okuma efter massiva jordbävningar och åtföljande tsunami.

Vattnet filtreras för att få bort nästan all radioaktivitet och har förvarats i tankar och bassänger som nu börjar bli överfulla.

Beslutet att släppa ut vattnet i havet har väckt stora protester från bland annat Kina och Hongkong, som hotar med att bojkotta japanska fiskeprodukter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV