Radar · Utrikes

Skärpta straff för kvinnor som inte bär slöja – upp tio års fängelse

Protesterna i Iran började efter 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död i fängsligt förvar, som föregicks av att hon gripits av Irans "moralpolis" efter att inte ha burit den obligatoriska slöjan korrekt.

Parlamentet i Iran har röstat ja till ett lagförslag om att skärpa straffen för kvinnor som inte följer den religiösa klädkoden i landet. Ett brott som nu kan ge upp till tio års fängelse.

Av 290 parlamentsledamöter röstade 152 för lagförslaget, 35 emot och sju avstod att rösta. Resten närvarade inte vid omröstningen.

Men innan de hårdare lagarna införs ska de godkännas av det religiösa väktarrådet, uppger TT.

Den iranska parlamentet, "Islamiska rådgivande församlingen"
Den iranska parlamentet, "Islamiska rådgivande församlingen". Foto: Mahdi Sigari/Wikipedia.org

Lagen kommer först att prövas under en försöksperiod på tre år, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Irna.

Nyhetsbyrån skriver att slöjan är viktig dels för att den ”skyddar en kvinnas privatliv och ger henne trygghet” och för att det är ett religiöst påbud och citerar i artikeln 59 av Surah Al-Ahzab i Koranen:

"Profet! Be dina fruar, döttrar och troende kvinnor att dra sina kappor över sina kroppar. På så sätt är det mer sannolikt att de kommer att erkännas [som anständiga kvinnor] och inte bli ofredade. Gud är ständigt förlåtande, barmhärtig. Och Allah är All-Förlåtande, barmhärtig" Källa: recitequran.com

De som enligt den iranska regimens synsätt är ”halvnakna på offentliga platser”, skriver TT, kan dömas till långa fängelsestraff, enligt den nya lagen.

Massprotesterna

Den religiösa repressionen från myndigheter och polis har de senaste månaderna ökat mot kvinnor som inte klär sig i religiösa kläder. Något landets kvinnor i allt större utsträckning struntat i sedan massprotesterna.

De som vägrar bära slöja och som anses ha ”samarbete med utländska eller fientliga regeringar, media, grupper eller organisationer” kan dömas till fem till tio års fängelse, skriver TT.