Radar · Utrikes

Högerpopulist vinner presidentvalet i Argentina

Ultraliberalen, av en del också kallad högerpopulist, Javier Milei firar segern i presidentvalet i Argentina med systern Karina Milei.

Ultraliberalen Javier Milei verkar ha vunnit en storseger i presidentvalet i Argentina. Motkandidaten, regeringspartiets ekonomiminister Sergio Massa, har erkänt sig besegrad och gratulerat Milei.

– Resultatet är inte det vi hade hoppats på och jag har pratat med Javier Milei för att gratulera honom och lyckönska honom. Han är den som en majoritet av väljarna har valt till president för de kommande fyra åren, sade Sergio Massa när han talar till sina anhängare på valvakan.

De preliminära resultaten visar på att Javier Milei fått nära 56 procent av rösterna mot 44 för Massa, när 92 procent av rösterna hade räknats i den andra och avgörande omgången av valet.

Milei har gratulerats till att ha segrat också av USA:s ambassadör i Argentina och Brasiliens president Lula da Silva.

Fakta: Javier Milei
• Ultraliberalen Javier Milei, 53, har blivit omskriven världen över för sina kontroversiella uttalanden, som att förorda laglig försäljning av mänskliga organ och införa amerikanska dollar som ny valuta i Argentina. På kampanjmöten har han ofta hållit upp en motorsåg som ska symbolisera den kraftiga minskningen av statliga utgifter.
• I den första valomgången kom han tvåa med knappt 30 procent av rösterna.
• Nationellt känd blev Milei när han började dyka upp som ekonomisk kommentator i tv, där han bråkade med andra inbjudna om vad som är rätt väg för det krisdrabbade Argentina. Han jämförs ofta med USA:s tidigare president Donald Trump.
• 2021 blev han invald i den argentinska kongressen med sitt nybildade parti La libertad avanza.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV