Zoom

Miljöorganisationerna: ”Rapporten är vår överlevnadsmanual”

Det varmare klimatet drabbar i hårdare utsträckning redan utsatta människor och ekosystem i världen.

IPCC:s budskap med den senaste rapporten är tydlig: Åtgärderna som görs och planeras för att hejda utsläppen och anpassa oss till klimatförändringarna är otillräckliga. Miljöorganisationerna stämmer in och konstaterar att det är dags för politikerna att leverera.

IPCC:s ordförande Hoesung Lee var tydlig när han presenterade FN:s klimatpanels senaste rapport under måndagen. Den bör ses som en varning om att de planer på utsläppsminskningar och åtgärder som gjorts så här långt är otillräckliga för att lösa klimatkrisen.

– Vi går när vi borde sprinta! sa han.

De svenska miljöorganisationerna stämmer in i hans varning.

– Hoten är enorma, men det är också möjligheterna till förändring. Tack vare forskare, samhällen och progressiva ledare runt om i världen, som fortsatt att utveckla klimatlösningar, som sol- och vindenergi i år och årtionden, har vi nu all teknik som behövs för att klara detta. Världens regeringar måste bara börja göra tillräckligt för att öka hastigheten och påbörja avvecklingen av fossilindustrin, säger Kaisa Kosonen, klimatexpert på Greenpeace Norden, på plats i Interlaken i Schweiz där rapporten i dag presenteras.

"Sverige åt motsatt håll"

Greenpeace vill se mer kraftfulla åtgärder också från den svenska regeringen.

– Trots att forskarna i IPCC under flera år efterlyst mer skyddad natur som kan binda mer kol i marken går Sverige åt motsatt håll. Regeringen har slaktat budgeten för skydd och förvaltning av värdefull natur och lagt pengarna på andra saker, som sänkta drivmedelspriser, säger Erika Bjureby, chef för Greenpeace i Sverige.

Naturskyddsföreningen vill att Sverige växlar upp klimatarbetet och tar fram en konkret handlingsplan för att kraftigt minska utsläppen redan under denna mandatperiod.

– De kommande sju åren är avgörande för livsbetingelserna på jorden. Även om vi nu befinner oss i ett mycket svårt läge, vore det djupt oansvarigt att ge upp. Varje tiondels grad uppvärmning har stor påverkan på hur svåra klimatförändringar vi måste anpassa oss till. Rapporten visar att lösningarna för att ta oss ur klimatkrisen redan finns tillhands – nu måste de omsättas till handling. Det går fortfarande att hejda den genom en snabb omställning från fossilt till förnybart och utökat skydd av naturliga kolsänkor, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Enligt IPCC investeras det fortfarande globalt mer i fossila bränslen än i klimatomställningen, konstaterar Lexén.

– Också i Sverige har regeringen avvecklat avgörande delar av den förra regeringens utsläppsminskande åtgärder. Detta är allvarligt och innebär att världen är på väg mot mycket farliga klimatförändringar, som redan i dag har förödande konsekvenser för människor och naturvärden över. Därför är det skarpt läge för regeringen att leverera och visa ledarskap, speciellt för resursstarka länder som Sverige, säger hon.

Skapa en stark klimatpolitisk handlingsplan

Världsnaturfonden, WWF, konstaterar att det är dags för politikerna att leverera.

– Nu måste världens ledare agera, de måste gå från ord till handling i klimatfrågan! Det gäller inte minst här i Sverige. Utsläppen måste minska väsentligt här och nu, det håller inte att lova att utsläppen ska minska i framtiden. Vad vi gör de närmaste åren avgör vilken värld våra barn och barnbarn kommer leva i, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Precis som Naturskyddsföreningen poängterar WWF att den klimatpolitiska handlingsplan som regeringen ska lämna över till riksdagen senare i år är avgörande för Sveriges utsläpp fram till 2030. Den behöver innehålla åtgärder som omedelbart och väsentligt minskar utsläppen i Sverige. Dessutom behöver man besluta om klimatmål för svensk konsumtion, då denna ger upphov till utsläpp utomlands.

Klimatledare eller klimatskurkar?

Dessutom behöver man hantera klimatfrågan parallellt med krisen för den biologiska mångfalden.

– Naturen bromsar den globala uppvärmningen och hjälper till att skydda oss från klimatförändringarnas effekter. Klimatförändringarna och dess skadeeffekter går inte att hejda om vi inte samtidigt skyddar och restaurerar vår natur, säger David Mjureke, talesperson i klimat- och energifrågor på WWF, i ett pressmeddelande.

IPCC:s rapport bör ses som en vägledning till världens politiker, menar Greenpeace.

– Klimatvetenskapen är tydlig och den här rapporten är vår överlevnadsmanual. De beslut som fattas i dag och under de kommande åtta åren kommer att påverka livsförutsättningarna på den här planeten under de kommande tusentals åren. Politiker och företagsledare över hela världen har ett beslut att fatta: om de vill vara klimatledare för nuvarande och framtida generationer, eller klimatskurkar som lämnar ett giftigt arv åt våra barn och barnbarn, säger Reyes Tirado, forskare vid Greenpeace forskningsenhet på University of Exeter.

Läs mer: 

IPCC: Klimatkrisen kan lösas med ökat tempo och rättvisa

Viktigaste punkterna i IPCC:s klimatrapport

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV