Radar · Mänskliga rättigheter

Ukraina bättre på att bekämpa sexuellt våld i konflikt

Bild från demonstration för kvinnors rättigheter i Lviv, Ukraina.

Oförmåga och ovilja hindrar att det sexuella våldet i krig och konflikter upphör, konstaterar en färsk rapport från Kvinna till kvinna. Det finns dock ljuspunkter – Ukraina tycks ta problemet på allvar, mycket tack vare landets kvinnorörelse.

Sexuellt våld fortsätter att användas som ett brutalt vapen i krig och konflikter världen över. I samband med den internationella dagen för avskaffandet av sexuellt våld i konflikt, den 19 juni, presenterade organisationen Kvinna till kvinna en ny rapport. Den fokuserar på kvinnoorganisationers roll när det kommer till att bekämpa sexuellt våld i krig. De konfliktområden man tittat närmare på är Bosnien-Hercegovina, Kongo-Kinshasa, Irak och Ukraina.

Observationerna är överlag dystra – de som drabbas av sexuellt våld nekas ofta både vård, stöd och juridisk hjälp. De kvinnorättsorganisationer som får ta på sig det arbete som staten inte kan eller vill utföra möter å sin sida ofta kompakt motstånd i stället för stöd i kampen mot våldet.

Sverige kan ha viktig roll

En ljusglimt i rapporten är att Ukraina skulle kunna bli undantaget som bekräftar denna mörka realitet. En aktiv kvinnorörelse kan tackas för att det redan finns en lagstiftning på plats för att skydda våldsutsatta kvinnor, och den ukrainska regeringen slog tidigt larm om det sexuella våld som utövas av ryska soldater, skriver Kvinna till kvinna i sitt pressmeddelande. Landet har också samarbetat med internationella organisationer för att dokumentera och utreda krigsbrott.

– Det internationella samfundet måste lära av erfarenheterna från Ukraina och ta med sig dessa lärdomar till såväl nya som existerande konflikter runt om i världen. Vissa saker kan och bör göras genast och här kan Sveriges regering, som en viktig givare till Ukraina och som ordförande i EU juni ut, ha en viktig roll att spela. Sverige och EU måste i fortsättningen agera med samma tydlighet och envishet kring rapportering och utredning av krigsbrott i konfliktdrabbade länder utanför Europa, som vi sett i samband med Rysslands krig mot Ukraina, säger Kvinna till kvinnas generalsekreterare Petra Tötterman Andorff, i pressmeddelandet.

Samtidigt kan andra former av genusbaserat våld öka på grund av kriget, och dessa måste också tas på allvar, betonar ukrainska kvinnorättsorganisationer via rapporten.

Läs mer: 

Våldtäkt mer effektivt än konventionella vapen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV