Radar · Miljö

Trots kritiken: Norge vill öppna havsgruvor

Olje- och energiminister Terje Lien Aasland vill gå vidare med idén trots hårt motstånd.

Gruvor på havets botten utanför Nordnorges kust. Den idén lockar norska regeringen, trots starka protester.

Vänsterregeringen lägger på tisdagen fram tanken på gruvdrift på havets botten i en ”stortingsmelding” – en inlaga till parlamentet som inte är ett konkret förslag.

– När vi lägger fram en stortingsmelding om att öppna för utvinning av havsbottnens mineraler är det för att se och kartlägga om utvinning kan ske lönsamt, hållbart och försvarbart, säger olje- och energiminister Terje Aasland till Dagens Næringsliv.

Havsområdet det i så fall skulle handla om ligger utanför Nordlands och Finnmarks kust i norra Norge. Det sträcker sig över 281 200 kvadratkilometer – motsvarande mer än hela Norrland. Denna area väntas delas upp i mindre sektioner där kommersiella företag ska få leta efter mineraler.

En konsekvensutredning har dock redan varit ute på remiss, och kritiserats hårt av såväl experter som delar av näringslivet. Verksamheten befaras bli väldigt förorenande och drabba miljön hårt.

Fiskeri- och miljömyndigheterna i Norge har starkt avrått från gruvdrift på havsbottnen, och när inte ens (oljejätten) Equinor tycker att utvinning av havsbottenmineraler är försvarbart borde varningslamporna lysa, säger Geir Jørgensen från vänsterpartiet Rødt.

TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV