Den förordning som ska garantera att natur i EU återställs till 2030 fick idag ett första grönt ljus. Men Sverige var ett av fem länder som röstade nej efter att som ordförandeland ha lagt fram den framförhandlade kompromissen i miljörådet. Nu väntar en rysare i EU-parlamentet.
Det har minst sagt stormat kring den restaureringsförordning som ska garantera att skadade ekosystem restaureras. Nyligen försökte den konservativa gruppen i EU-parlamentets miljöutskott helt avvisa förslaget utan resultat. Men något avgörande blev det aldrig. Istället fick omröstningen om miljöutskottets ställningstagande skjutas upp till den 27 juni, innan det slutgiltiga beslutet om parlamentets inställning till lagstiftningen äger rum senare i sommar. Parallellt med att EU-parlamentet förhandlat om lagstiftningen har det också skett förhandlingar i miljörådet, där EU:s regeringar finns representerade.
Där har förhandlingarna letts av Sverige sedan regeringen tog över ordförandeklubban i EU. In i det sista var det osäkert om Sverige skulle lägga fram en kompromiss på lagtexten inför miljörådet eller lämna över det till Spanien som tar över ordförandeskapet den första juli. Men som Syre rapporterat fanns det med på den agenda EU-nämnden tog i fredags, där det också framgick att Sverige inte skulle ställa sig bakom kompromissen.
Hård strid väntas i parlamentet
När omröstningen ägde rum under tisdagen fick regeringen sällskap av fyra länder som också röstade nej medan två andra länder lade ned sina röster. Men då flera befolkningsrika länder så som Tyskland, Spanien och Frankrike gav lagstiftningen sitt stöd, klarade den målsnöret.
En som välkomnar resultatet är Pascal Canfin som leder den liberala gruppen i EU-parlamentet. Han är inbegripen i svår fight, där han försöker baxa igenom en kompromiss om lagförslaget i parlamentets miljöutskott samtidigt som flera ledamöter i hans egna led är emot lagstiftningen, däribland svenska Emma Wiesner (C). Den konservativa gruppen som leds av Manfred Weber vill se förslaget helt avvisat. Att flera regeringar som leds av partier som i parlamentet är knutna till EPP gav förslaget tummen upp – ser Pascal Canfin som en förlust för hans antagonist.
Om dagens utslag i miljörådet kan få någon av EPP-ledamöterna i EU-parlamentet att svänga om lagstiftningen, skulle förslagets chanser att överleva öka drastiskt. Ställer sig parlamentet bakom en kompromiss, väntar förhandlingar mellan de båda institutionerna och EU-kommissionen, innan en färdig lagtext kan klubbas.
Beslutet antogs av 20 medlemsstater, som representerar drygt 66 procent av EU:s invånare. Medlemsstater som motsatte sig förslaget: Finland, Italien, Nederländerna, Polen och ordförandelandet Sverige självt. Österrike och Belgien avstod från att rösta.
Läs mer:
Sverige backar inte upp EU:s restaureringsförordning: ”Ger upp ledarställning”
Ris och ros till EU:s plan för att återställa förlorade ekosystem