Glöd · Debatt

Norges regering borde tala med folket – inte med talibanerna

Talibanledaren Amir Khan Muttaqi på möte i Norge i januari 2022.

Representanter för talibanregimen i Afghanistan har besökt Norge, och därigenom tar Norge ställning för dem och deras våld och förtryck, skriver Lauren Mir. Hon uppmanar till dialog med motståndsrörelser som kämpar för demokratiska värderingar.

DEBATT. Svenskafghaner och även norskafghaner skickar härmed genom olika organisationer i både Norge och Sverige detta gemensamma pressmeddelande om talibanernas besök i Norge förra veckan. Det är andra gången vårt grannland Norge bjuder in dem. 

Talibanregimen är en fundamentalistisk, terroristisk och kvinnoförtryckande regim som inte har något gemensamt med de demokratiska norska värderingar som bygger på humanistiska värderingar. Genom deras besök i Norge och den norska regeringens stöd till dem är Norge delaktigt i regimens kvinnoförtryck, avrättningar på det civila folket, etnisk rensning och andra kränkningar av mänskliga rättigheter.

Vi som är svenska och norska medborgare, och många andra runtom världen med en bakgrund i Afghanistan, fördömer talibanregimen och ber miljontals förtryckta och fattiga kvinnor och det förtryckta folket i Afghanistan om ursäkt för att det demokratiska Norge har hjälpt till att erkänna regimens kvinnoförtryck, etniskt motiverade mord och andra brott som denna terrorregim har begått och begår än i dag. 

Den norska regeringens stöd och benägenhet till talibanerna uppmuntrar andra terroriströrelser i och utanför Norge, att ta till våld för att föra fram sina egna agendor och för att få erkännande och stöd till att ha makt med tvång. Det är ett mycket farligt spel för oss som kan drabba hela västvärlden. 

Norge måste acceptera afghanska folkets vilja och inte uppmuntra talibanerna till alla brott de har begått och begår i dag mot folket i Afghanistan.

Talibanerna representerar inte det afghanska folket vare sig i eller utanför Afghanistan. Varför väljer Norge då att sitta med talibanerna och ha dialog om Afghanistans framtid?

Det finns motståndsrörelser som kämpar just nu för demokratiska värderingar och ett fritt Afghanistan. Denna rörelse är vald av folket – varför har man inte dialog med dem också?