Radar · Utrikes

Svenska ambassaden i Irak satt i brand

Demonstranter på en mur i närheten av Sveriges ambassad i Bagdad.

Demonstranter har stormat den svenska ambassaden i Iraks huvudstad Bagdad och startat en brand, rapporterar en AFP-journalist som befinner sig på platsen. Ambassadpersonalen befinner sig i säkerhet, uppger UD för TT.

På bilder och videoupptagningar på sociala medier syns rök från ambassadbyggnaden och och kravallpolis har satts in. Våldsamheterna har pågått sedan tidigt på torsdagsmorgonen svensk tid och ännu vid 06-tiden tid befinner sig ett stort antal människor på plats och vattenkanoner har satts in för att skingra folkmassan.

Flera hundra personer ska ha varit delaktiga i våldsamheterna, uppger en källa och ett ögonvittne för Reuters.

Svenska UD skriver i ett mejl till TT att personalen på ambassaden befinner sig i säkerhet.

”Vi är underrättade om situationen. Vår ambassadpersonal befinner sig i säkerhet och UD står i löpande kontakt med dem”, skriver UD:s pressjour och tillägger:

Demonstranter och säkerhetsstyrkor intill Sveriges ambassad i Bagdad på torsdagsmorgonen
Demonstranter och säkerhetsstyrkor intill Sveriges ambassad i Bagdad på torsdagsmorgonen. Foto: Ammar Karim/AFP/TT

”Vi fördömer alla attacker på diplomater och personal från internationella organisationer. Attacker mot ambassader och diplomater utgör ett allvarligt brott mot Wienkonventionen. Irakiska myndigheter bär ansvaret för att skydda de diplomatiska beskickningarna och diplomatisk personal.”

Man vill under morgonen inte kommentera händelsen vidare.

Även personalen vid Finlands ambassad i Bagdad har evakuerats och befinner sig i säkerhet, uppger Finlands utrikesdepartement till STT.

Sveriges och Finlands ambassader ligger intill varandra på en gemensam tomt i den irakiska huvudstaden.

Iraks regering fördömer

Händelserna fördöms av Iraks utrikesdepartement.

”Utrikesdepartementet fördömer i starka ordalag handlingen där Sveriges ambassad i Bagdad sattes i brand”, säger man i ett uttalande.

Demonstranter drabbar samman med polis utanför Sveriges ambassad i Bagdad timmarna efter att ambassaden stormades
Demonstranter drabbar samman med polis utanför Sveriges ambassad i Bagdad timmarna efter att ambassaden stormades. Foto: Ahmed Saad/Reuters/TT

Man uppger även att man ska ”genomföra en brådskande utredning och vidta nödvändiga säkerhetsåtgärder för att blottlägga omständigheterna kring händelsen och identifiera förövarna”.

Enligt Reuters ska stormningen ha föregåtts av att anhängare till den inflytelserike shiapredikanten Muqtada al-Sadr manat till protester via en Telegram-kanal.

al-Sadr, vars anhängare låg bakom även den senaste stormningen i slutet av juni, tillhör en högt respekterad shiitisk släkt och har starkt stöd bland fattiga och unga shiamuslimer. 48-åringen har en bakgrund som milisledare och har stort politiskt inflytande i Irak.

Planerar bränna koran

Stormningen kommer sedan den svenska polisen beviljat tillstånd för en allmän sammankomst där en person avser att bränna en koran utanför Iraks ambassad i Stockholm på torsdagen.

Två personer ska delta i demonstrationen. Personen bakom ansökan sade till TT under onsdagen att det är samma personer som tidigare i somras brände en koran utanför en moské i Stockholm.

Den koranbränningen gav upphov till kraftiga reaktioner i muslimska länder. 57 av dem har krävt att koranen ska skyddas av internationell lag.

I Irak ledde koranbränningen till demonstrationer och att Sveriges ambassad i Bagdad stormades i slutet av juni.

TT söker utrikesminister Tobias Billström (M).

Artikeln har uppdaterats.

Läs mer: 

Ny koranbränning planeras – tillstånd beviljat

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV