Radar · Utrikes

Osannolikt med egen majoritet när Spanien går till val

PSOE:s partiledare Pedro Sánchez och PP-ledaren Alberto Núñez Feijóo under en tv-sänd debatt.

Socialdemokratiska PSOE och konservativa PP slåss om att bli störst i söndagens parlamentsval i Spanien. Men chansen för egen majoritet är noll och regeringsförhandlingarna väntas bli svåra.

Ett katastrofresultat i region- och kommunvalen i maj fick den socialdemokratiske premiärministern Pedro Sánchez att utlysa parlamentsval tidigare än planerat.

Sedan dess har de flesta opinionsmätningar visat att konservativa Partido Popular (PP) blir största parti. Det verkar också troligt att de kommer att få majoritet i parlamentet – men bara tillsammans med högerextrema Vox.

Samtidigt är ingenting säkert ännu och opinionsmätningar har haft fel förut, påpekar Spanienkännaren Jakob Lewander vid Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps).

– Man har sett att när PP har vuxit så har det skett lite på bekostnad av Vox, så det finns tendenser till kannibalism inom det blocket, säger han.

Vänstermobilisering krävs

På vänstersidan handlar det om att största partiet, PSOE, ska komma ikapp under de närmsta dagarna. För att få egen majoritet måste även partiets koalitionspartner, vänsteralliansen Sumar, få ökat stöd.

– De brukar inte växa på bekostnad av varandra på samma sätt. För vänstersidan handlar det i hög grad om att mobilisera väljarna att gå och rösta, säger Jakob Lewander.

Detta med att de stora partierna behöver samarbeta med andra för att lyckas få ihop en regering är något relativt nytt i spansk politik, påpekar Lewander. Den nuvarande regeringen, som består av PSOE och vänsterpartierna Podemos och Izquierda Unida, är den första koalitionen sedan republiken på 1930-talet.

– Till vänster har vi sett att det inte verkar finnas särskilt mycket samarbete inom regeringen mellan de olika departementen på senare tid, säger Jakob Lewander.

Vill regera själva

Huruvida PP kommer att regera med Vox vid en eventuell valvinst återstår att se.

– PP:s partiledare Alberto Núñez Feijóo driver linjen att det största partiet bör få regera på egen hand, och att de som blir näst störst borde lägga ner sina röster. På så sätt undviker han frågan om hur han ska regera med Vox och det skulle i praktiken innebära ett parlamentariskt samarbete med PSOE, påpekar Lewander.

Pedro Sánchez menar å sin sida att den utsträckta handen bara handlar om att PP sannolikt kommer att bli största parti. Han framhåller också att PP redan gjort överenskommelser med Vox på regional nivå.

– Det finns en viss kontroversiell del i att låta PP regera genom PSOE:s godkännande, för då hade det blivit någon slags storkoalition. Även om man inte går i regering ihop så är det ju ett samarbete i parlamentet, säger Jakob Lewander.

Det är en besvärlig situation eftersom det också skulle uppröra basen bland många vänsterväljare.

Spanskt Tidöavtal?

Enligt Lewander är ett annat möjligt utfall efter valet en liknande situation som den Sverige befinner sig i: att Vox, likt Sverigedemokraterna, hamnar utanför regeringen men blir samarbetsparti åt PP.

– Det kan ske på olika sätt, antingen genom att man kommer överens i parlamentet om vissa sakfrågor eller en tydlig sakfrågestruktur som med Tidöavtalet.

– Det kan också ske i samarbete mellan PP och PSOE, det vet vi inte. Det mesta kommer att bero på hur rösterna faller ut, hur pass starka Vox blir och hur pass jämnt det blir i slutskedet.

Läs mer:

Högerextrem valframgång i Spanien

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV