Radar · Miljö

Hundar ska nosa upp fruktad ”kräfta”

Sökhundar ska lära sig att nosa upp svampsjukdomen fruktträdskräftan, ett av äppelodlarnas största problem enligt Jan Flemming Jensen på Kiviks musteri.

I ett tvåårigt projekt ska hundar lära sig att nosa upp sjukdomsangrepp på äppelträd.
Tanken är att den fruktade fruktträdskräftan ska upptäckas redan innan ett nytt äppelträd planteras.

– Svampsjukdomen är ett av de största problemen odlarna har, säger Jan Flemming Jensen, odlingschef vid Kiviks musteri.

Svampsjukdomen fruktträdskräfta ligger ständigt i topp när svenska äppelodlare listar sina problem inför säsongen.

– De senaste åren har ”kräftan” legat etta eller tvåa på den listan. Svampsjukdomen leder till att träden dör, säger Jan Flemming Jensen.

Kemisk bekämpning förbjuden

I Sverige är kemisk bekämpning av fruktträdskräfta inte tillåtet.

– Sverige ligger i framkant där, men jag tror att andra länder snart också kommer att förbjuda det, säger Jan Flemming Jensen.

Lösningen på problemet kan i stället vara sökhundar. Ett tvåårigt projekt dras nu i gång där åtta hundekipage bland annat ska lära sig att känna igen doften av svampsjukdomen innan den är synlig. Även forskare på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp är involverade i projektet.

– Alla åtta sökhundar som är med har erfarenhet och det är väldigt lätt att lära en hund en ny doft. Det gör vi i ett så kallat noslabb. Det svåra är alla störningar som kommer till, miljön runtomkring och hur stor doftbilden är, säger projektledaren och hundtränaren Marie Koenen.

"För sent"

I dag importeras de flesta äppelträdsplantorna till Sverige, främst från Nederländerna. Förhoppningen är att fruktträdskräftan i framtiden ska kunna upptäckas tidigt.

– Vi hoppas att hundar ska kunna upptäcka sjukdomen redan hos plantskolorna. När det kommer in i en odling kan vi som odlare se det, men då är det för sent, säger Jan Flemming Jensen.