Radar · Miljö

Hundar ska nosa upp fruktad ”kräfta”

Sökhundar ska lära sig att nosa upp svampsjukdomen fruktträdskräftan, ett av äppelodlarnas största problem enligt Jan Flemming Jensen på Kiviks musteri.

I ett tvåårigt projekt ska hundar lära sig att nosa upp sjukdomsangrepp på äppelträd.
Tanken är att den fruktade fruktträdskräftan ska upptäckas redan innan ett nytt äppelträd planteras.

– Svampsjukdomen är ett av de största problemen odlarna har, säger Jan Flemming Jensen, odlingschef vid Kiviks musteri.

Svampsjukdomen fruktträdskräfta ligger ständigt i topp när svenska äppelodlare listar sina problem inför säsongen.

– De senaste åren har ”kräftan” legat etta eller tvåa på den listan. Svampsjukdomen leder till att träden dör, säger Jan Flemming Jensen.

Kemisk bekämpning förbjuden

I Sverige är kemisk bekämpning av fruktträdskräfta inte tillåtet.

– Sverige ligger i framkant där, men jag tror att andra länder snart också kommer att förbjuda det, säger Jan Flemming Jensen.

Lösningen på problemet kan i stället vara sökhundar. Ett tvåårigt projekt dras nu i gång där åtta hundekipage bland annat ska lära sig att känna igen doften av svampsjukdomen innan den är synlig. Även forskare på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp är involverade i projektet.

– Alla åtta sökhundar som är med har erfarenhet och det är väldigt lätt att lära en hund en ny doft. Det gör vi i ett så kallat noslabb. Det svåra är alla störningar som kommer till, miljön runtomkring och hur stor doftbilden är, säger projektledaren och hundtränaren Marie Koenen.

"För sent"

I dag importeras de flesta äppelträdsplantorna till Sverige, främst från Nederländerna. Förhoppningen är att fruktträdskräftan i framtiden ska kunna upptäckas tidigt.

– Vi hoppas att hundar ska kunna upptäcka sjukdomen redan hos plantskolorna. När det kommer in i en odling kan vi som odlare se det, men då är det för sent, säger Jan Flemming Jensen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV