Radar · Inrikes

Vänsterpartiet KU-anmäler regeringen

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V).

Regeringen KU-anmäls av Vänsterpartiet efter uppgifter om uteblivna miljarder i elstöd.

Näringsminister och vice statsminister Ebba Busch (KD) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) KU-anmäls av Vänsterpartiet efter rapporter i Dagens Nyheter om att miljardintäkter kan ha missats på grund av slarv, skriver Sveriges Radio.

Enligt Dagens Nyheter går elanvändare i landet miste om flera miljarder kronor på grund av regeringens försenade intäktstak mot elbolagen.

– De försöker beröva hushållen på enorma summor och inte använda lagstiftningen som innebär vinsttak för elbolagen, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar till Sveriges Radio.

I höstas enades EU-länderna för ett intäktstak för elbolag som gör övervinster. Taket skulle vara på plats senast den 1 december och överskottet gå tillbaka till användarna. I Sverige införs taket dock först den 1 mars. Enligt DN:s beräkningar förlorar staten mellan tre miljarder och tio miljarder kronor på det.

V-ledaren Dadgostar säger att regeringen låtit elbolagen ”behålla hushållens pengar”.

– Det är helt orimligt. Och de (regeringen) har kommit med felaktiga påståenden om varför de inte har gjort det. Det behöver nu rättas till, säger hon till Sveriges Radio och fortsätter:

– Det de i praktiken behöver göra är att komma tillbaka på ett eller annat sätt till riksdagen för att driva in hushållens pengar från i vintras.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV