Radar · Utrikes

FN-chef fördömer nordkoreansk robot

Kim Yo-Jong, syster till Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, uttalade sig på måndagen och varnade för "motsvarande motverkan" till USA:s och Sydkoreas gemensamma militärövningar.

Nordkorea har avfyrat två ballistiska robotar med kort räckvidd utanför sin östkust på måndagsmorgonen, enligt den sydkoreanska militären. Pyongyangs uppskjutning av en interkontinental robot i lördags fördöms av FN-chefen Antonio Guterres.

Uppskjutningarna upptäcktes nära en stad vid västkusten strax norr om Nordkoreas huvudstad Pyongyang, enligt ett uttalande från den sydkoreanska stabsledningen.

Även den japanska kustbevakningen utfärdade en varning för ballistiska robotar från Nordkorea på måndagsmorgonen. Enligt Japans försvarsdepartement, som fördömer provskjutningen, slog robotarna ned i vattnen mellan Koreahalvön och Japan.

Nordkorea uppger via statliga medier att man avfyrat raketartilleri tvärs över landet mot vattnen i öster, som svar på USA:s och Sydkoreas gemensamma militära övningar. Enligt Pyongyang kan vapensystemet bestyckas med taktiska kärnvapen.

Stilla havet som skjutfält

Kim Yo-Jong, syster till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, varnade på måndagsmorgonen för ”motsvarande motverkan” inför framtida amerikanska och sydkoreanska militärövningar.

”Frekvensen av att använda Stilla havet som vårt skjutfält beror på karaktären av de amerikanska styrkornas handlingar ”, säger Kim Yo-Jong i uttalandet, enligt landets statskontrollerade nyhetsbyrå KCNA.

Under lördagen avfyrade Nordkorea en interkontinental ballistisk robot som landade i Japanska havet i den japanska exklusiva ekonomiska zonen. USA fördömde starkt robotuppskjutningen och lovade ”alla nödvändiga mått och steg” i försvaret av sig själva och de allierade Sydkorea och Japan.

Sydkoreansk tv visar bilder på nordkoreanska robotavfyringar
Sydkoreansk tv visar bilder på nordkoreanska robotavfyringar. Fptp: Ahn Young-joon

FN-chefen fördömer

Även FN:s generalsekreterare Antonio Guterres fördömer lördagens uppskjutning och uppmanar Pyongyang att upphöra med ”provokativa handlingar”, skriver FN-chefens talesperson i ett uttalande på söndagen.

Avfyringarna ska ses i ljuset av nordkoreanska varningar om ”oöverträffat” kraftiga åtgärder mot grannlandet i syd, inför militära övningar mellan USA och Sydkorea. Övningarna sker med anledning av de tilltagande hoten från kärnvapengrannen Nordkorea.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV