Radar · Politik

Centerns valanalys: Vi missade väljarnas oro

Centerpartiet valanalysgrupps ordförande Christer Jonsson presenterar partiets eftervalsanalys.

Väljartapp, färre kärnväljare och vita fläckar i flera delar av landet. Nu måste Centerpartiet börja vässa sakfrågor och stärka sin liberala sfär.
Så lyder resultatet av C:s eftervalsanalys.

– Vi pratade värderingar när väljarna oroade sig för hur de skulle klara ekonomi och basala behov, säger valanalysgruppens ordförande Christer Jonsson när han presenterade Centerpartiets eftervalsanalys på en pressträff under måndagen.

Vita fläckar

Efter en valrörelse i motvind konstaterar valanalysen att valresultatet visserligen är bättre än både 2014 och 2010. Men samtidigt har en rad vita fläckar uppstått.

– Det har inneburit att vi tappat riksdagsmandat i några av de som vi betraktar som naturliga områden– Kalmar, Kronoberg och Jämtland.

Man tappade väljare på flera håll i landet. De största procentuella förlusterna har skett i Jämtland och på Gotland, säger Christer Jonsson.

Antalet röster minskade samtidigt mest i Stockholms län samt Dalarna och Halland.

Orsaken?

Enligt eftervalsanalysen inträffade det största strategiska misstaget sommaren 2021, då januariavtalet bröts och Centerpartiet stod utan samarbetsform. I valrörelsen blev det alltför svårt att hävda sig mot andra partiers populistiska utspel, fortsätter Christer Jonsson.
Behöver möta behoven

Dessutom gick Centerpartiet från att vara mest omtyckta parti till ett parti som delade väljarna. Framförallt – partiet tappade ägarskap i sakfrågorna. Att ensidigt fokusera på landsbygd är ett farligt perspektiv, säger Christer Jonsson.

– Vår slutsats är att ska centerpartiet växa igen så är perspektiv ”Stad och land, hand i hand” ett jätteviktigt tankesätt.

– Vi behöver hitta sätt att möta behoven hos människor, oavsett var de befinner sig, för att växa som parti igen.

Eftervalsanalysen presenterar åtta rekommendationer för partiets fortsatta utveckling. Förslagen går bland annat ut på att jobba med målgrupper, bygga ett starkare sakfrågeägarskap samt stärka den liberala sfären.

Fakta: Valanalysens åtta rekommendationer

Valanalysgruppens rekommendationer till partiet:

Stad och land hand i hand – viktigare än någonsin.

Utveckla våra målgrupper och vårda våra väljare.

Bygga ett starkare sakfrågeägarskap med berättelsen i centrum,.

En attraktivare politik för Sveriges landsbygdsbor

En effektiv kommunikation.

Stärka den liberala sfären.

En organisatorisk nystart.

Öka förståelsen för mittens möjlighet till makt.

Källa. Centerpartiet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV