Radar · Utrikes

Rysk rymdfarkost har kraschat på månen

Luna-25 sköts upp förra veckan.

Den ryska månlandaren Luna-25 har kraschat på månen, meddelar den ryska rymdorganisationen Roscosmos.

Kraschen ska ha inträffat efter en incident i samband med manövrar som skulle förbereda för landningen, enligt Roscosmos.

Kommunikationen med den obemannade Luna 25 försvann på lördagseftermiddagen.

”Farkosten hamnade i en oförutsägbar omloppsbana och upphörde att existera efter en kollision med månens yta”, skriver Roscosmos i ett uttalande på Telegram.

Farkosten skulle ha landat på månens sydpol på måndagen. Månens sydpol är av särskilt intresse för forskare, som tror att dess kratrar kan innehålla vatten.

Expeditionen var tänkt att bli Rysslands första till månen på nära 50 år. Senaste gången var 1976 och nu är man angelägen om att bygga vidare på det banbrytande månprogrammet från Sovjettiden.

Efter att Rysslands president Vladimir Putin inledde sitt storskaliga invasionskrig mot Ukraina i fjol meddelade Europeiska rymdorganisationen (ESA) att de avslutar samarbetet med Ryssland kring uppskjutningen av Luna-25 och framtida uppdrag.

Roscosmos chef Jurij Borisov har sagt att Luna 25:s expedition var ”riskabel” och berättade för president Vladimir Putin vid ett möte i juni att sannolikheten att den skulle lyckas var ”runt 70 procent”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV