Radar · Utrikes

Mildare väder ger Kanadas brandmän andrum

Flera hundra bränder härjar fortfarande i Kanada.

Brandmän i västra Kanada fick på lördagen lite hjälp i form av mildare väder. Men ännu är många skogsbränder i landet utom kontroll och kommande dagar väntas torrt och blåsigt väder som försvårar.

– Vi är på intet sätt utom fara ännu. Det är fortfarande en allvarlig situation. Det är inte säkert att återvända, säger Mike Westwick, talesperson för lokala brandskyddsmyndigheter.

Över 380 bränder härjar i provinsen British Columbia, omkring 150 av dem utom kontroll, enligt nyhetsbyrån The Canadian Press. Därtill kommer cirka 230 bränder i Northwest territories där staden Yellowknife ligger.

Yellowknifes cirka 20 000 invånare har de senaste dagarna behövt lämna staden.

– Men jag vill vara tydlig, lite regn betyder inte att det är säkert att komma tillbaka hem, säger territoriets miljö- och klimatminister Shane Thompson.

På lördagen uppgav myndigheterna att det fanns säkra vägar ut ur Yellowknife. Omkring 2 600 människor fanns då kvar i staden.

Kanada har sett ett rekordantal skogsbränder i år. Sammantaget har det varit mer än 5 700 bränder som har bränt mer än 137 000 kvadratkilometer från ena änden av Kanada till den andra, enligt Canadian Interagency Forest Fire Centre.

Hela British Columbia var under undantagstillstånd på lördagen. Omkring 35 000 personer har beordrats att evakuera skogsbrandszoner över hela provinsen och ytterligare 30 000 personer uppmanas att vara beredda att evakueras.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV