Radar · Integritet

Populärt ta ledigt från jobbet för att fira 4/20

Cannabisrökning i Toronto-parken 2018.

En studie som gjorts av en amerikansk cannabisproducent visar att nästan 40 procent av cannabiskonsumenterna i USA planerade att ta ledigt från jobbet den 20 april. Datumet är av tradition en högtid inom cannabiskulturen.

Det amerikanska bolaget Ayr wellness, som odlar och säljer cannabisprodukter, genomförde tillsammans med resarchplattformen Suzy en undersökning bland USA:s cannabiskonsumenter i februari och mars i år. Enkäten visar att 39 procent av de tillfrågade som hade anställning planerade att ta ledigt från jobbet den 20 april, som är ett tongivande datum inom cannabiskulturen under benämningen 4/20.

Studien omfattade 900 amerikaner i åldern 21-74 år som har köpt och konsumerat cannabis under de senaste sex månaderna. Resultaten har lyfts av flera medier, bland annat Cannabis i fokus, MG Magazine och Forbes, och visar dessutom att 31 procent tycker att 4/20 är en speciell tilldragelse, att 71 procent avser konsumera lika mycket som andra dagar medan 23 procent tror att de kommer att konsumera mer.

Oklart ursprung

Ursprunget till 4/20 är inte helt klarlagt men en möjlig förklaring, som Vox återger, är att det började med att en grupp high school-elever i Kalifornien på 70-talet hade för vana att röka marijuana varje dag tjugo minuter över fyra på eftermiddagen, det vill säga 4.20 (PM). Ritualen spred sig och sifferkombinationen blev snart ett kodord för substansen.

Människor röker cannabis utanför en pop up-butik i New York i januari 2023
Människor röker cannabis utanför en pop up-butik i New York i januari 2023. Foto: John Minchillo/AP/TT

Andra uppfattningar som florerat är att det handlar om den kaliforniska polisens kod för marijuana, eller att det skulle finnas 420 aktiva komponenter i cannabis. Men det finns fler komponenter än så, och inte heller polisteorin har kunnat bekräftas.

Kvällsaktivitet

En ytterligare teori av mer litterär art tillskriver ursprunget till novellen In the Walls of Eryx av de amerikanska författarna H. P. Lovecraft och Kenneth J. Sterling. I novellen, som gavs ut 1939, beskrivs underliga fantasiväxter inte helt olika cannabis och som tycks påverka berättaren när dennes klocka visar på 4.20.

I den amerikanska undersökningen ställdes också frågan om vid vilka tider man brukade konsumera cannabis. En majoritet, 73 procent, svarade att det oftast skedde mellan klockan 17 och 22, medan 47 procent föredrog att göra det efter klockan 22. Kanske väljer några ett tidigare klockslag just i dag.

Läs mer: 

Förslag: Legalisera cannabis i hela USA

Den stora knarkdebatten: Är avkriminalisering vägen framåt?