Radar · Utrikes

Blev skjutna – för att de hamnat fel

Ralph Yarl, 16, sköts i huvudet men överlevde.

En körde upp på fel uppfart. En knackade på fel dörr. Flera uppmärksammade skjutningar har skett i USA på kort tid – till synes enbart för att offren hamnat på irrvägar hos beväpnade personer.

Fyra ungdomar i Hebron, i delstaten New York, var på väg till en fest i lördags. De körde in på en uppfart, med fler vänner i en bil bakom, men insåg att de kört till fel hus.

Den 65-årige man som bor i huset hade redan upptäckt bilen. Två skott avlossades och det ena träffade Kaylin Gillis, 20, som satt i passagerarsätet.

– Vi trodde att vi var på rätt adress. Vi hade ingen täckning på våra telefoner för att kunna kolla det. Så fort vi insåg att vi var på fel plats började vi åka därifrån, och det var då det hände, säger Gillis pojkvän, som körde bilen, till NBC News.

Huset ligger på landet och vännerna i bilen fick köra därifrån för att kunna ringa ambulans. Kaylin Gillis, som träffades av en kula i halsen, dog.

Pekar på rasaspekt

I torsdags förra veckan skulle 16-årige Ralph Yarl i Kansas City, Missouri, hämta sina yngre tvillingbröder som var på besök hos någon annan. Men han ringde på fel dörr.

Den 84-årige man som bor i huset säger sig ha sett pojken genom en glasdörr och blivit vettskrämd. Utan att säga något sköt han 16-åringen genom dörren – i huvudet och i armen.

84-åringen greps och i rätten gjorde den förundersökningsledande åklagaren senare gällande att det fanns en rasaspekt att ta i beaktande. Ralph Yarl är svart och 84-åringen är vit. Händelsen har följts av demonstrationer i Kansas City.

2012 sköts 17-årige Trayvon Martin ihjäl i delstaten Florida
2012 sköts 17-årige Trayvon Martin ihjäl i delstaten Florida. Det satte fart på diskussionerna kring så kallade "stand your ground"-lagar, för ett tag. Bilden kommer från en demonstration i New York i samband med Martins död. Arkivbild. Foto: Mary Altaffer/AP/TT

På onsdagen meddelade 16-åringens familj att han mår bra efter omständigheterna och delade en bild där han sitter på en altan i hemmet.

”Om kulan hade träffat hans huvud minsta millimeter i någon annan riktning så hade han antagligen varit död nu”, sade familjens talesperson enligt CNN.

Sköt hejaklacksledare

Vid midnatt i tisdags skulle en grupp unga kvinnor i Elgin, Texas, åka hem efter en cheerleading-träning. De skulle samåka i en bil som stod parkerad vid en mataffär. En av dem gick fram till en bil och öppnade dörren till förarsätet, men såg då att det satt en man i passagerarsätet och att det var fel bil, enligt gruppens vittnesmål.

Hon stängde dörren och gick snabbt vidare, men mannen gick ur bilen och följde efter, berättar en av kvinnorna, rapporterar ABC News. När hon vevade ned rutan för att be om ursäkt började han skjuta in i bilen.

En av kvinnorna snuddades av en kula. En annan blev träffad i ryggen och ena benet och vårdas för livshotande skador.

Rätten att inte backa

Många av USA:s delstater har så kallade ”stand your ground”-lagar, eller liknande. De innebär att invånare får använda dödligt våld i situationer där de upplever sig riskera att bli utsatta för det själva, när de befinner sig på platser där de rent juridiskt har rätt att vara, som i sina hem. Det gäller ofta även när det går att argumentera för att det hade gått att ta sig därifrån oskadd.

Men lagarna skiljer sig från delstat till delstat. Forskning har följt utvecklingen sedan den första lagen av detta slag infördes i Florida 2005 och noterat ett ökat antal dödsskjutningar. Enligt en studie från förra året leder lagarna till att det sker ytterligare mellan 58 och 72 ihjälskjutningar i USA varje månad, rapporterar NPR.

Männen som misstänks ha skjutit 20-åriga Kaylin Gillis respektive 17-årige Ralph Yarl har i sina första domstolsframträdanden hävdat sin oskuld.

Läs mer:

Debatt om vapenlagar – troligen ingen förändring