Radar · Utrikes

Norska Nobelsvaret: Bjuder in alla ambassadörer

Nobels fredspris delas ut i rådhuset i Oslo.

Norska Nobelkommittén borde liksom svenska Nobelstiftelsen porta Ryssland från prisutdelningen, skriver Oleh Nikolenko, talesperson för Ukrainas utrikesdepartement. Men så kommer inte ske, är svaret från Norge.

På sin Facebooksida kallar Oleh Nikolenko, talesperson för Ukrainas utrikesdepartement, svenska Nobelstiftelsens beslut att backa om inbjudningarna till ambassadörerna från Ryssland, Belarus och Iran för ”humanismens seger”.

Nikolenko fortsätter:

”Vi tackar alla som krävde ett återupprättande av rättvisan. Vår övertygelse är att liknande beslut borde fattas gällande Rysslands och Belarus ambassadörer i Oslo”.

I Oslo har man genom åren konsekvent bjudit in samtliga ambassadörer i landet till utdelningen av Nobels fredspris. Och så ser det ut att bli även fortsättningsvis.

Norska Nobelkommitténs kommunikationschef Erik Aasheim säger till TT att kommittén inte har några planer på att ändra upplägget.

– Vi har en 70-årig tradition av att bjuda in alla utländska ambassadörer i Oslo till ceremonin, alltså inte banketten. Vi ändrar inte den praxisen, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV