Radar · Miljö

Översvämningar efter skyfall – ”spola inte”

Översvämmad gångtunnel i centrala Sala.

SMHI har utfärdat en röd varning för höga flöden i Svartån i Västmanland efter det kraftiga regn som föll under natten till lördagen. Västmanland är hårt drabbat och hela Sala kommuns vatten- och avloppssystem är översvämmat.

SMHI varnar på lördagen för kraftiga regn. Östra Dalarna och delar av Gästrikland, som under de senaste veckorna redan fått omfattande regn, kan se fram emot ännu mer.

Vidare varnar SMHI för ihärdigt regnande i flera delar av det redan hårt drabbade sydöstra Norrland.

Enligt SMHI har ett lågtryck parkerat över större delen av Gävleborgs län och delar av Västmanlands län, Uppsala län och Dalarnas län och uppemot 70 millimeter regn kan falla där.

– Man är uppe och nosar på hela månadsnederbörden på ett dygn, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Larm om översvämningar

 Västerås rapporterar lokala medier om översvämmade vägar och källare. Johan Ahlström, riskingenjör i Västerås, säger att staden nu försöker sätta upp översvämningsbarriärer för att minska risken för fler översvämningar.

Han säger också att man inte har sett så mycket vatten i Svartån på flera årtionden.

Översvämningarna har även orsakat vissa stopp i tågtrafiken.

Heby kommun varnar för höga flöden i reningsverken – och kommuninvånarna uppmanas att inte spola i toaletten, skrev Expressen tidigare.

”Detta gör att dag- och avloppsvattensystemet är svårt att använda. Du kan till exempel inte spola på din toalett då rinner vattnet ut på golvet. Det är ingen fara med vårt dricksvatten och det kan du dricka som vanligt”, skriver kommunen på sin hemsida.

Även i Sala kommun har avloppssystemet svämmat över.

”Vi jobbar för fullt tillsammans med övriga aktörer så som räddningstjänst och sanerare. Vissa hushåll saknar också el på grund av höga vattenflöden”, skriver kommunen.

Påverkar trafiken

Översvämningarna påverkar också trafiken i Västmanland. Enligt Trafikverket är flera vägar översvämmade, vilket påverkar framkomligheten.

Tågtrafiken mellan Västerås och Kolbäck/Köping, mellan Västerås och Ängelsberg samt mellan Uppsala och Sala står stilla på grund av översvämningar.

Tågtrafiken kan återupptas mellan söndag och måndag, enligt Trafikverkets prognoser.

Texten har uppdaterats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV