Radar · Mänskliga rättigheter

Nobelkommittén: Ryssland vill tysta Muratov

Fredspristagaren och pressfrihetsaktivisten Dmitrij Muratov.

Ryssland försöker tysta 2021 års fredspristagare Dimitrij Muratov genom att stämpla honom som ”utländsk agent”, slår den norska Nobelkommittén fast i ett uttalande.

”Dimitrij Muratov tilldelades Nobels fredspris för sina ansträngningar för att främja yttrandefrihet, informationsfrihet och oberoende journalistik”, säger den norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen i uttalandet som publicerades på lördagen.

”Det har sagts att ryska myndigheter försöker tysta honom. Anklagelserna mot honom är politiskt motiverade”, konstaterar hon och tillägger att den norska Nobelkommittén fortsatt står bakom Muratov och den tidning – oberoende ryska Novaja Gazeta – som han är chefredaktör för.

Det var i fredags som det ryska justitiedepartementet meddelade att Dimitrij Muratov nu kommer att få stämpeln som ”utländsk agent”.

Att få en agentstämpel innebär bland annat att de personer och organisationer som pekas ut måste avslöja sina finansieringskällor, de tvingas också att markera alla sina publiceringar – även inlägg på sociala medier – med en särskild tagg.

Det ryska justitiedepartementet anklagar också Muratov för ”distribuera innehåll från andra utländska agenter”.

På Novaja Gazetas hemsida berörs beskedet med orden: ”Vad är det som ska kommenteras?” Därefter uppmanas de som vill ha kommentarer att vända sig till justitiedepartementet.

Tidningen tillägger dock att 674 ”förtjänstfulla” personer och organisationer numera är uppsatta på den utländska agentlistan.

Dmitrij Muratov tilldelades Nobels fredspris 2021 tillsammans med den filippinska journalisten Maria Ressa.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV