Radar · Inrikes

Nobel-vd ändrar inte beslutet

Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen.

Beslutet att bjuda in Rysslands ambassadör till Nobelceremonin kommer inte att ändras, uppger SR Ekot.
– Vi vill inte vara en politisk aktör, säger Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen.

Nobelstiftelsens beslut att bjuda in Irans, Belarus och Rysslands ambassadörer till årets Nobelprisutdelning har väckt stark kritik. Flera partiledare och även Ukrainas ambassadör i Sverige har meddelat att de nobbar Nobelfirandet om inte beslutet ändras.

Men Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen står fast vid sitt ställningstagande, rapporterar Ekot.

– Vi ser mer polarisering, mer populism, mer nationalism, och vi vill inte bidra till den polariseringen. Vi önskar hellre att bjuda in till att förklara hur viktigt det är med fri forskning, fri kultur, demokrati och mänskliga rättigheter och fredsinsatser, säger Helgesen till radion.

Gått tillbaka till praxis

Han vill inte kommentera partiledarnas avhopp.

– När vi skickar ut inbjudningarna är vi vana vid att vissa kommer och andra inte.

– Från en politikers perspektiv är det inte en onaturlig reaktion. Men vårt perspektiv bör vara hur vi ska förvalta Nobelprisets värderingar.

Förra året fick inte Irans, Belarus och Rysslands ambassadörer komma på Nobelprisutdelningen. Helgesen har motiverat beslutet med att förra året var ett undantag, och att man nu gått tillbaka till tidigare praxis.

Partiledare från Centern, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har valt att bojkotta firandet. Även Liberalernas Johan Pehrson antydde på plattformen X att han inte kommer att delta.

Inget besked från Kristersson

Statsminister Ulf Kristersson (M) har uttryck förvåning över Nobelstiftelsens beslut, men inte meddelat om han kommer att gå eller inte.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch planerar däremot att gå.

SD:s Jimmie Åkesson, som i år bjudits in för första gången, uppger att han ”struntar fullkomligt” i festen, och aldrig någonsin avser att ”bevista” den.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV