Radar · Inrikes

Nobelpris till duo för covidvaccin

Katalin Karikó och Drew Weissman tilldelas årets Nobelpris i fysiologi eller medicin.

Deras forskning har räddat miljontals liv och kom att spela en avgörande roll under pandemin. Förhandstippade duon Katalin Karikó och Drew Weissman får årets Nobelpris i medicin för sina bidrag kring utvecklingen av vaccin mot covid-19.

”Upptäckten från de två nobelpristagarna var avgörande för att utveckla effektiva mRNA-vacciner mot covid-19 under pandemin som startade i början av 2020”, skriver Nobelstiftelsen.

Utan de båda pristagarnas forskning hade det inte varit möjligt att ta fram vaccin så snabbt. Pandemin gav också mRNA-forskningen en rejäl skjuts framåt och gjorde den publik.

"Räddat miljontals liv"

De båda pristagarna var överväldigade av beskedet, enligt Thomas Perlmann, som var den som stod för tillkännagivandet.

För Katalin Karikó, är Nobelpriset extra betydelsefullt enligt Thomas Perlmann, eftersom hon under många år inte fick något erkännande för sina insatser. Hon tvingades under en tid lämna sitt uppdrag vid University of Pennsylvania eftersom hon inte fick några forskaranslag.

Under pandemin fick upptäckterna visa vad de dög till. Enligt Nobelförsamlingen har vaccinen ”bidragit till att miljontals människoliv kunnat räddas och att sjukdom förhindrats och lindrats”.

Metoderna som de två forskarna utvecklat gör det möjligt att använda enskilda viruskomponenter i stället för hela virus för att producera proteinvaccin som i sin tur stimulerar bildandet av antikroppar som blockerar virusets livscykel.

– De framgångsrika mRNA-vaccinen mot covid-19 har haft stor inverkan på intresset för mRNA-baserad teknologi, säger Rickard Sandberg från Nobelförsamlingen i samband med tillkännagivandet.

– mRNA-teknik används nu för att ta fram vaccin mot andra infektioner, tillägger han.

Fakta: mRNA-vaccin

I mRNA-vaccin använder man en molekyl som kallas mRNA, där m står för messenger, alltså budbärare. Det kallas därför också för budbärar-RNA.
I konventionella vaccin introduceras delar av viruset för kroppens immunförsvar, så att immunförsvaret lär sig att känna igen och bekämpa viruset om det skulle påträffa det igen.

Med mRNA-tekniken introduceras i stället molekylen mRNA, som innehåller instruktioner för hur kroppen kan producera de proteiner som man vill att immunförsvaret ska reagera på.

Källa: University of Cambridge, Karolinska institutet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV