Glöd · Panelen

Panelen: Vad skulle du göra om du fick basinkomst?

Otto Lilienthals glidflygplan testas i Berlin 1926.

Under Syres vinjett Panelen låter vi representanter för olika organisationer tycka till om en aktuell fråga. Representerar du en organisation som vill vara med eller saknar du någon som du tycker borde tillfrågas? Skicka ett mejl till malin.bergendal@tidningensyre.se med ditt förslag!

Patrik Opacic från Basinkomstpartiet, Rebecka Le Moine från Miljöpartiet och Gunnar Brundin från Partiet Vändpunkt
Patrik Opacic från Basinkomstpartiet, Rebecka Le Moine från Miljöpartiet och Gunnar Brundin från Partiet Vändpunkt.

Patrik Opacic, 39 år, styrelseledamot, Basinkomstpartiet

Jag skulle för första gången i mitt liv känna mig som en fri människa och det skulle troligen få mig att gråta av lättnad och tacksamhet. Större delen av min tid skulle gå till ideella projekt och jag skulle också utforska och resa mer. Detta skulle ge mig möjlighet att knyta kontakter och uppleva nya kulturer och livsstilar. Jag skulle vara lycklig av att äntligen kunna ingå i och entusiastiskt bidra till ett riktigt humant samhälle.

Rebecka Le Moine, 32 år, riksdagsledamot, Miljöpartiet

Just nu har jag förmånen att jobba med det jag brinner för: att lägga min energi på att förändra i en riktning som jag tror på, genom politiken. Om jag inte jobbade som förtroendevald i riksdagen, men fick en basinkomst, hade jag nog jobbat på liknande sätt, som miljöaktivist. Jag hade jobbat för att driva opinion kring miljöfrågorna, initierat och deltagit på möten och träffat andra i miljörörelsen. Sen hade jag kunnat lägga mer tid på att odla och umgås i och med naturen.

Gunnar Brundin, 73 år, talesperson för Partiet Vändpunkt

Som politiskt engagerad pensionär med en fot kvar i arbetslivet, hade den inte påverkat mig så mycket, men desto mer skulle den betyda för fattigpensionärerna i vårt land. Dessutom skulle unga då kunna engagera sig mer i det politiska och därmed skapa fler naturliga mötesplatser med oss som inte är mitt i arbetslivet längre. Därmed skulle alltså även jag indirekt påverkas positivt av ökad gemenskap och fler engagerande relationer.

Robin Zachari från Skiftet, Anna-Carin Hall från Kvinna till kvinna och Göran Hådén, grön skribent
Robin Zachari från Skiftet, Anna-Carin Hall från Kvinna till kvinna och Göran Hådén, grön skribent.

Robin Zachari, 40 år, kanslichef, Skiftet

Jag skulle göra samma sak som innan: jobba för frihet, jämlikhet och solidaritet. Gillar att jobba. Kanske hade jag tagit ut mina sparande semesterdagar och sen varit lite ledig ett par månader. Om jag bodde i andra hand, vilket jag tur nog inte gör, hade basinkomsten gått direkt till min hyresvärd som höjt hyran så inget fanns kvar. Så basinkomst måste kompletteras med tydlig hyresreglering. Annars blir det en present till dem som äger.

Anna-Carin Hall, 62 år, pressansvarig, Kvinna till kvinna

I dag vid 60+ skulle jag bara fortsätta jobba, spara pengarna för att bättra på pensionen och troligen öka mitt givande till olika organisationer. Hade jag varit mellan 20 och 30 och fått basinkomst hade jag nog fortsatt driva min avantgardistiska friteatergrupp som jag hade då betydligt längre tid. Kanske hade jag också haft råd att skriva klart den där boken. Men basinkomst skulle tyvärr aldrig fått mig att ligga på soffan och fundera i timmar, vilket kanske också hade varit nyttigt.

Göran Hådén, 41 år, grön skribent och analytiker

Jag skulle på heltid verka för välbefinnande och effektiv altruism oavsett tid, rum och art. Samt skänka bort mer då jag har låga utgifter genom frivillig enkelhet.