Radar · Utrikes

Muslimskt fördömande av koranbränningar kan försvåra Nato-medlemskap

IKO:s generalsekreterare Hissein Brahim Taha uppmanar till åtgärder mot Sverige efter koranbränningarna.

Det muslimska samarbetsorganet Islamiska konferensorganisationen (IKO) manar till kollektiva åtgärder för att stoppa framtida koranbränningar.

Svenska utrikesdepartementet stämplar koranbränningar som ”en kränkande och respektlös handling”.

IKO, som är baserat i Saudiarabien och har 57 medlemsländer, samlades på söndagen för ett extrainkallat möte med anledning av onsdagens koranbränning i Stockholm.

Organisationens generalsekreterare Hissein Brahim Taha uppmanar medlemsländerna till ”enhetliga och kollektiva åtgärder” för att förhindra ”ytterligare skändningar” av Koranen.

”Vi måste skicka konstanta påminnelser till det internationella samfundet om det viktiga behovet av att efterleva internationell rätt, som klart och tydligt förbjuder all uppmuntran till hatbrott med religiös grund”, fortsätter uttalandet.

"Muslimska världens kollektiva röst"

Taha kallar onsdagens koranbränning för en ”förkastlig handling”. Flera länder, bland andra Irak, Kuwait, Förenade Arabemiraten och Marocko, har kallat upp svenska ambassadörer i protest mot bränningen.

IKO grundades 1969 och är ett samarbetsorgan för muslimska stater, men som även samlar ett antal länder som inte har en muslimsk majoritetsbefolkning. Organisationen beskriver sig om ”den muslimska världens kollektiva röst” och har sitt säte i den saudiarabiska staden Jidda.

IKO har permanenta delegationer både till FN och EU.

Svenska utrikesdepartementet skriver i ett mejl till SvD att ”brännandet av koranen, eller någon annan helig skrift, är en kränkande och respektlös handling och en tydlig provokation”, och att ”uttryck för rasism, främlingsfientlighet och därtill kopplad intolerans har inte någon plats i Sverige eller i Europa.”

Försvårar Nato-medlemskap

För Turkiets president Erdogan, som tidigare har kritiserat Sverige för koranbränningar, kan IKO:s utlåtande ses som stöd för en hårdare linje mot Sverige i Nato-frågan.

– Nu blir det nästan omöjligt för Erdogan att släppa in Sverige med det här uttalandet från 57 länder i ryggen. Om han skulle göra det skulle han framstå som väldigt svag, Simon Sorgenfrei, professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola, till DN, och tillägger: 

– Jag tror att detta försvårar Sveriges möjligheter att komma med i Nato och ger Erdogan mindre förhandlingsutrymme.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV