Krönikor

Nu jävlar är det licensjakt på varg

Nu jävlar ska det skjutas varg. Sjuttiofem stycken. Som ett led i dumhetens evangelium predikat av en regering som saknar varje uns av förståelse för natur och biologisk mångfald.

Sverige omformas snabbt, effektivt – och världen tittar på med förvåning. Mina vänner från andra länder skrattar åt den svenska debatten – varg uppfattas i till exempel Rumänien mer som vi uppfattar skatan, den är ”tjuvaktig” men inte farlig. I Rumänien finns tusentals vargar.

Att länder som Spanien och Italien på en mindre yta än Sverige har betydligt fler vargar än vad vi har tycks gått regeringen förbi. Den tycks i vart fall anse att vi som bor i Sverige är mer oförmögna än befolkning i andra länder att värna rovdjurens rätt att finnas till. Det satsas – medvetet? – löjligt lite pengar på att skydda tamdjur som varg kan hota. 2021 betalade staten ut 7,7 miljoner kronor på bidrag för elstängsel. Jämför det med de 77 miljoner som Sverigedemokraterna fick i statligt partibidrag …

Sverige har fått ett alltmer uselt rykte inom EU när det gäller det som kallas naturvård. Vår svenska självbild som ett naturälskande folk som ligger i fronten för naturvård krackelerar.

Frågan är om vi lever i ett intellektuellt u-land. Frågan är berättigad. För hur kan annars den vargdebatt som råder förklaras? En debatt som denna gång Kristdemokraterna satte igång. Uppbackade av Centern, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna hakade förstås på – om de hade älskat biologisk mångfald lika mycket som de älskar gruvor hade mycket varit vunnet.

Frågan är om vi är dummare, slöare eller bara mer korkade än människor i andra länder … Vi svenskar som säger oss älska naturen … 

Hur har det kunnat bli så här? Vargen är rädd för människor. Det är därför man i många länder under hundratals år låtit småbarn vakta får.

Senast varg i naturen dödade någon i vårt land var 1821. Gysingevargen dödade nio barn, flera andra skadades.

Vad var Gysingevargen för en varg? Den ingick i en kull med vargungar som brukspatron Jean Henrik Bedoir höll i sin trädgård. Hans fru Catarina pysslade om dem, barnen lekte med dem. Men fullvuxna vargar är inte lika kul att hålla, de kostar en hel del, de äter mycket. Så vargen ”kom lös”. I en tid när det fanns mycket dåligt med älg och rådjur. Och den frisläppta vargen hade aldrig fått lära sig jaga.

Nu är det förstås inte bara sverigedemokrater och jourhavande regering som riktar onda ögat på varg. Jägarförbundet gör det också. Inte minst påstår man sig vilja skydda sina hundar. Men när jag kollade för några år sedan hade försäkringsbolaget Agria under de senaste 13 åren betalat ut ersättning för 154 hundar som skadats eller dödats av varg.

Samtidigt betalade man ut ersättning för 252 hundar som vådaskjutits av jägare. Under de senaste 13 åren har över 13 000  hundar dödats eller allvarligt skadats i trafiken, enligt samma försäkringsbolag.

Det är lätt att svälja bilar och sila varg …

Omvärlden tittar med förvåning på fjäsket för Erdoğan.

En destruktiv regering tar över ordförandeskapet i EU.