Radar · Morgonkollen

Mineralfynd kan skynda på svensk uranbrytning

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) säger att förbudet mot uranbrytning får konsekvenser för möjligheten att utvinna sällsynta jordartsmetaller.

Redan före valet lovade de nuvarande regeringspartierna och Sverigedemokraterna att förbudet mot uranbrytning i Sverige skulle rivas upp.

Näringsminister Ebba Busch (KD) säger till Sveriges Radio Ekot att fyndigheterna av sällsynta jordartsmetaller kan skynda på processen med att upphäva förbudet.

– Det här förbudet som vi i dag har mot uranbrytning i Sverige får också stora konsekvenser på möjligheten att få loss andra nödvändiga metaller och mineraler för den gröna omställningen, säger Ebba Busch till Ekot.

Den rödgröna oppositionen inklusive Centerpartiet vill dock ha kvar förbudet mot uranbrytning.

– Jag köper inte argumentet att det skulle vara avgörande för att få upp de här jordartsmineralerna att man upphäver det här uranbrytningsförbudet, säger Vänsterpartiets energipolitiske talesperson Birger Lahti till Ekot.

Sedan Liberalerna partiledning den 20 januari fattade beslut om att säga ja till uranbrytning i Sverige finns en majoritet i riksdagen för ett upphävt förbud.

TT

Fakta: Uran

• Uran är ett radioaktivt grundämne som förekommer i de flesta magmatiska bergarter. Det vanligaste mineralet är uraninit, men det förekommer också i till exempel alunskiffer. Stora mängder malm måste brytas för att utvinna uran.
• Dagens största kända fyndigheter med uranhalter på 1 000–10 000 gram per ton finns i Sydafrika, Gabon, Australien och Kanada. En större svensk fyndighet är alunskiffern i Ranstad; cirka 300 gram per ton.
• Provbrytning och brytning av uran i kommersiell skala omfattas av reglerna för icke-spridning av kärnvapenmaterial och kärnvapenteknik.
• Uranbrytning innebär risker för både dem som arbetar med den och för omgivningen. Det är främst lakningsprocessen och avfallet som är förknippade med miljörisker.
• Den viktigaste användningen är som bränsle i kärnkraftverk.

Källor: NE och Strålskyddsmyndigheten. (TT)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV