Radar · Miljö

Misstänkt farligt medel mot ogräs stoppas

Det nu stoppade ogräsbekämpningsmedlet har bland annat varit godkänt för frilandsodlingar av äpplen.

Ett ogräsbekämpningsmedel, Kerb flo 400, får inte nytt godkännande för användning i Sverige. Medlet utgör en ”oacceptabel risk” och kan göra att misstänkt cancerframkallande ämnen hamnar i grundvattnet.

Medlet används mot ogräs i bland annat frilandsodlingar och skogsplanteringar, men nu har det alltså förbjudits i Sverige.

”Det finns risk för att användning av produkten leder till att metaboliter, som misstänks vara cancerframkallande, hamnar i grundvattnet”, säger Sara Furuhagen, ekotoxikolog på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

Kemikalieinspektionens nya prövning kommer efter det att en ny utvärdering av propyzamid på EU-nivå visat att det verksamma ämnets metaboliter (ämnesomsättningsprodukt som uppstått i kroppen genom en kemisk reaktion) är misstänkt cancerframkallande.

Eftersom användning av medlet ger en ”oacceptabel risk” trädde ett försäljningsförbud i kraft redan på fredagen. Användare har tre månader på sig att lämna medlet som de har hemma eller på lager till godkända avfallshanterare.

I Sverige har medlet varit godkänt mot bland annat ogräs i frilandsodlingar av höstraps, höstrybs, äpple, päron, plommon, körsbär, energiskog, skogsplanteringar, sallat, prydnadsväxter, läplanteringar och plantskolor.

Det är företaget som vill sälja ett växtskyddsmedel i Sverige som har ansvar att visa att det inte medför oacceptabla risker, skriver Kemikalieinspektionen. Myndigheten bedömer att det nu aktuella företaget inte har gjort det.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV