Radar · Miljö

De sätter ögonbindel på statyer och kräver klimatåtgärder

"Titta inte bort från vetenskapen", uppmanade klimataktivisterna under helgen.

Forskare och aktivister från bland annat Scientist Rebellion, Klimataktion, Saturdays for future och Extinction rebellion gjorde gemensam sak i helgen och satte ögonbindlar på en mängd statyer runtom i världen. Detta för att uppmana makthavarna att inte titta bort från vetenskapen och den nysläppta rapporten från IPCC.

”Den senaste IPCC-rapporten som släpptes förra veckan gör det än en gång smärtsamt tydligt att klimatkrisen och den ekologiska katastrofen hotar vår existens och kräver omedelbara åtgärder”, skriver Scientist rebellion i ett pressmeddelande.

I Sverige var det John Ericssonstatyn på Nybroplan och Emanual Swedenborg på Mariatorget i Stockholm som blev föremål för aktivisternas ögonbindlar.

Kampanjen var en del av en global kampanj i mer än tio länder. Aktivisterna visade skyltar med budskap såsom ”Tell the truth” och ”Science not Silence” (Vetenskap inte tystnad).

”Vi har valt statyer eftersom de är ikoniska symboler som vi har i städer över hela världen. Dessutom har vi valt statyer eftersom vi direkt talar till dagens världsledare. Om de hoppas att de en dag ska få en staty måste de radikalt ändra kurs och agera i proportion till hur brådskande den kris som nu är här är, skriver Scientist rebellion i pressmeddelandet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV