Radar · Fred

USA stoppar FN-resolution om Israel–Gazakriget

USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield.

FN:s säkerhetsråd har avvisat en resolution som fördömer allt våld mot civila i kriget mellan Israel och Hamas och som uppmanar till humanitärt bistånd till palestinier i Gaza. Tolv av rådets femton medlemsländer röstade för resolutionen som lagts fram av Brasilien, medan Ryssland och Storbritannien lade ner sina röster. USA, som är en av säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar röstade emot, vilket var tillräckligt för att stoppa resolutionen.

FN:s säkerhetsråd har avvisat en resolution som fördömer allt våld mot civila i kriget mellan Israel och Hamas och som uppmanar till humanitärt bistånd till palestinier i Gaza.

Tolv av rådets femton medlemsländer röstade för resolutionen som lagts fram av Brasilien, medan Ryssland och Storbritannien lade ner sina röster.

USA, som är en av säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar röstade emot, vilket var tillräckligt för att stoppa resolutionen.

En anledning till att USA lade in sitt veto mot resolutionen var att man inte var nöjd med formuleringar som rörde Israel.

– USA är besviket över att denna resolution inte någonstans tar upp Israels rätt till självförsvar, sade USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield efter omröstningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV