Radar · Mänskliga rättigheter

Sacharovpriset 2023 till Jina Mahsa Amini

Från demonstration på Norra Bantorget i Stockholm mot den iranska regimen, oktober 2022.

Jina Mahsa Amini och ”Kvinna, liv, frihet”-rörelsen i Iran har tilldelats EU-parlamentets Sacharovpris för tankefrihet.

Priset tillkännagavs i Europaparlamentet i Strasbourg på torsdagen.

– Den 16 september var det ett år sedan Jina Mahsa Amini mördades i Iran. Europaparlamentet står stolt tillsammans med de modiga och trotsiga som fortsätter att kämpa för jämlikhet, värdighet och frihet i Iran. Vi står med dem som, även från fängelset, fortsätter att hålla Kvinna, liv, frihet vid liv. Genom att välja dem som pristagare av Sacharovpriset för tankefrihet 2023 minns Europaparlamentet deras kamp och fortsätter att hedra alla dem som har betalat det yttersta priset för frihet, sade talman Roberta Metsola.

Tillkännagivandet möttes av stående ovationer i kammaren. Kurdisk-iranska Jina Mahsa Amini blev 22 år. Hon greps av polis den 13 september 2022 under ett familjebesök i Teheran, anklagad för brott mot den obligatoriska hijablagen. Tre dagar senare dog hon på sjukhus till följd av fysisk misshandel i häktet. Hennes död utlöste den största protestvågen i landet på decennier, under parollen ”Kvinna, liv, frihet”, inte bara mot hijablagen, utan för mänskliga rättigheter och frihet från förtryck. Jina Mahsa Amini har blivit en symbol för rätten till frihet. 

Prisceremonin kommer att äga rum den 13 december 2023 i Europaparlamentets plenisal i Strasbourg. Även 2012 tilldelades Sacharovpriset frihetskämpar i Iran. Då delades det av människorättsadvokaten Nasrin Sotoudeh och filmaren Jafar Panahi. Kvinnokampen i Iran hyllas i år även med Nobels fredspris till kvinnorättsaktivisten Narges Mohammadi.

Läs mer:

Fredspriset: ”Solidaritet vårt enda skydd mot diktaturer”

Informerade svenskar ska få regeringen att markera mot Iran

Motståndet växer efter mordet på 22-åriga Amini

Fakta: Sacharovpriset

Sacharovpriset för tankefrihet instiftades 1988 av Europaparlamentet för att hedra personer och organisationer som försvarar mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. Priset är uppkallat efter den sovjetiske fysikern och politiske dissidenten Andrej Sacharov. Prissumman är 50 000 euro.

Källa: EU-parlamentet