Radar · Djurrätt

Rumäniens miljöminister vill exportera björnar

Rumäner klär ut sig till björnar under en festival i december.

Allt fler närkontakter mellan människa och björn i Rumänien har lett till problem och debatt om hur de bäst kan lösas. Vissa förespråkar ökad jakt, medan landets miljöminister Mircea Fechet vill använda export för att minska antalet björnar i landet. 

I Rumänien finns en stor andel av EU:s björnstam. Den lockar till en hel del turism men leder också till problem. Bland annat slängs mat ut till björnarna för att få bättre fotomöjligheter, och allt fler närkontakter har lett till situationer där människor attackeras och dödas. Enligt landets miljödepartement skedde 154 björnattacker mot människor mellan år 2016 och 2021, vilket resulterade i 14 döda och 158 skadade.

Åsikterna i landet går isär om hur man bäst löser problemen. Medan vissa förespår en ökad jakt, så menar landets miljöminister Mircea Fechet att Rumänien ska exportera björn för att minska populationen, rapporterar tidningen Jakt och jägare. Han menar att länder som har lämpliga områden skulle kunna ta emot björnar.

Troféjakt är förbjuden i landet sedan 2016, men en viss kvot får årligen skjutas. Just nu pågår en intensiv debatt om huruvida kvoten ska höjas eller sänkas, rapporterar Politico. En ökad jakt skulle kunna innebära mer inkomster till landet. Utländska jägare som vill få en björntrofé har betalat runt 250 000 kronor för en jaktresa i Sverige, har Svenska rovdjursföreningen tidigare rapporterat.

Björnar har en kulturell betydelse i Rumänien och en ökad jakt är omdebatterad. Varje år i december klär hundratals rumäner ut sig till björnar och dansar på gatorna i den så kallade dansande björnars festival. Det är en förkristen tradition för att driva bort onda andar. Festivalen har kritiserats av djurskyddsorganisationer eftersom riktiga björnskinn används.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV