Radar · Politik

Uppgifter: Överenskommelse om stridspaus nära

Källor uppger för Washington Post att Israel, Hamas och USA är nära en överenskommelse om en stridspaus i kriget i Gaza.

Israel, Hamas och USA är nära en överenskommelse om en fem dagar lång stridspaus i kriget i Gaza, rapporterar Washington Post med hänvisning till personer med kännedom om förhandlingarna.

I den uppges ingå, om den bekräftas, att dussintals kvinnor och barn som hålls gisslan av terrorstämplade Hamas ska friges i utbyte mot pausen i striderna i Gaza.

I överenskommelsen, som enligt Washington Post är detaljerad, ska parterna frysa sina stridsoperationer i minst fem dagar samtidigt som inledningsvis 50 personer eller fler ur gisslan friges i mindre grupper var 24:e timme.

Avsikten är också att stridspausen ska möjliggöra en avsevärd ökning av mängden humanitärt bistånd, inklusive bränsle, som tillåts att komma in i Gaza från Egypten.

Överenskommelsen ska, enligt tidningen, ha förhandlats fram under flera veckors samtal i Doha i Qatar.

Adrienne Watson, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, kommenterar i ett inlägg på X, tidigare Twitter, natten mot söndagen Washington Posts uppgifter.

”Vi har inte nått en överenskommelse än, men vi fortsätter att jobba hårt för att göra det.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV