Radar · Politik

MP svänger om Natomedlemskapet

Miljöpartiets kongress som hålls i Örebro.

Miljöpartiet ställer sig bakom Sverige som medlem i Nato. Partiet kommer inte att driva på för ett utträde ur alliansen.
– Nato är en nödvändig organisation för att upprätthålla självständighet, säger riksdagsledamoten Rasmus Ling (MP).

På Miljöpartiets kongress i Örebro har partiet beslutat att acceptera ett eventuellt svenskt Natomedlemskap. Det är ett tydligt positionsbyte från ett parti som historiskt varit varit högljudda kritiker mot Nato.

Nu ska partiet inte driva på för ett svenskt utträde när Sverige väl gått med.

Men alla i partiet håller inte med.

– Nato är ett politiskt globalt ställningstagande. Det utgår från en bipolär historiskt passerad vy på världen där man är ond eller god och ska välja sida, säger Lotta Hedström, tidigare språkrör för Miljöpartiet mellan 1999 och 2002.

MP och Vänsterpartiet var de enda partierna som röstade nej när riksdagen i mars med bred majoritet ställde sig bakom svenskt Natomedlemskap.

"För vår egen säkerhet"

Rasmus Ling, riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson, tycker att Miljöpartiet borde gå ännu längre och stötta Nato fullt ut.

– Jag tycker att Sverige bör vara med. Dels för vår egen säkerhet men också för att vi tillsammans med andra ska kunna försvara oss mot ett land som visat hur de agerar, säger han.

– Ansökan är inskickad och det är avgjort, men vi ska ta ställning som parti om vad vi tycker oavsett vad andra tycker. Vi behöver kunna diskutera vad Sveriges roll i Nato ska vara.

Han nämner andra gröna partier, inte minst De gröna i Finland, som svängt och sagt ja. Frågor som kärnvapennedrustning är också viktigt att kunna påverka inifrån alliansen, menar han.

– Det tog ganska många år innan vi ändrade oss om EU-medlemskapet och bejakade det och jag tycker att vi ska göra det snabbare nu så att vi kan komma mer till skott vad Sverige ska använda Nato till.

MP:s ledning säger nej

MP-ledningens hållning var just att partiet inte ska driva på för ett utträde.

Partistyrelseledamoten och EU-parlamentarikern Pär Holmgren tycker inte att svenskarnas säkerhet stärks av att gå med.

– Det skulle i alla fall inte göra Sverige tryggare, som jag ser det. Men det måste inte heller bli otryggare, det beror på hur vi hanterar medlemskapet.

Alice Bah Kuhnke, också EU-parlamentariker, säger att hon står bakom riksdagens beslut från i mars.

– Nu är det de facto så att Sverige har bestämt att vi ska bli medlem i Nato, och då står vi miljöpartister bakom det beslut som riksdagen har tagit.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV