Representanter från det franska högerextrema partiet Reconquête var i möten med Sverigedemokraterna om samarbete i Europaparlamentet. Syre har pratat med en av Frankrikes främsta kännare på den franska extremhögern. Han beskriver ett parti besatt av tanken om att det pågår ett så kallat folkutbyte. SD uppger att det inte slutits några överenskommelser mellan partierna utan att det handlat om ett studiebesök.
– De drivs av ett kraftigt motstånd mot i huvudsak muslimsk invandring. Partiet är inte bara övertygade om iden att människor från nord- och västafrika med en muslimsk tro inte kan ”assimileras” utan de är besatta av idén om att det franska folket är utsatta för det ”stora folkutbytet”, säger Jean-Yves Camus, statsvetaren experten på fransk extremhöger vid den franska tankesmedjan Institut de Relations Internationales et Strategiques.
Det var den 15 maj som Marion Maréchal, systerdotter till Marine Le Pen som leder det franska partiet Nationell samling, och Nicolas Bay, europarlamentariker som valdes in i Europaparlamentet för Nationell samling anlände till Sverige och Stockholm. De uppger själva att de bjudits till Sverige av sverigedemokratiska EU-parlamentarikern Charlie Weimers, något som ETC var först med att uppmärksamma.
– Marion Maréchal är en av de yngsta politikerna som valts in det franska parlamentet. Hon vara bara 25 år när hon valdes in, då som representant för Nationell samling, säger Camus.
Bytt till radikalare parti
De franska politikerna har idag lämnat Nationell samling och representerar istället Reconquête, Återövringen. Partiet som bildades inför det franska parlamentsvalet 2022 av Eric Zemmour.
– De är radikalare i frågor kring synen på den franska identiteten. Nationell samling uttrycker att det finns en möjlighet för muslimer att fungera i det franska samhället om de anpassar sig. Reconquête menar att det är omöjligt att vara muslim och fransk, att det handlar om en konflikt mellan två olika civilisationer, säger Camus.
Han menar dock att den största skillnaden mellan Reconquête och Nationell samling handlar om den ekonomiska politiken.
– Reconquête är helt emot statlig inblandning i ekonomin, vill sänka skatter och deras kritik mot Nationell samling är framförallt att de är för vänster. De appellerar mest till överklassen, säger Camus.
I Reconquêtes egen bevakning av besöket i Sverige, syns de båda partiföreträdarna i möten med bland andra Sverigedemokraternas partiideolog Mattias Karlsson.
– Detta är bara början på det stora äventyr och europeiska partnerskap som vi ska bygga härifrån och fram till de europeiska valen, säger Maréchal i videoklippet.
Sverigedemokraternas mediekanal Riks har även publicerat en intervju med Marion Maréchal.
I ett SMS till Syre skriver Mattias Karlsson att de franska politikerna bara varit på studiebesök och att de ville ta del av SD:s erfarenheter.
”Det finns ingen överenskommelse om samarbete överhuvudtaget. Det var ett rent studiebesök från deras sida. De var intresserade av konstruktionen bakom Tidöavtalet, ville uppdatera sig om svensk politik och höra om våra erfarenheter som medlemmar i ECR-gruppen”, skriver Mattias Karlsson.
Dömd för hets
Partiledaren Eric Zemmour är känd för hätska utfall mot i synnerhet islam. Han är anhängare till den fascistiska konspirationsteorin ”det stora utbytet”. Han har dömts för den franska motsvarigheten till hets mot folkgrupp vid tre tillfällen. Bland annat för att ha beskrivit flyktingar som ”våldtäktsmän, tjuvar och mördare”. Eric Zemmour har även fått kritik för att rehabilitera den antisemitiska Vichyregimen som samarbetade med Nazityskland under ockupationen av Frankrike.
– Han gjorde framför allt ett väldigt kontroversiellt uttalande att under kriget så räddade regimen judar undan deportation. Vilket är totalt nonsens, säger Camus.
Zemmour har även förnekat att homosexuella deporterats från Frankrike till nazityska koncentrationsläger.
Eric Zemmour och hans parti har uppmärksammats för att ha stått nära Vladmir Putin. 2020, innan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, skrev Zemmour på Twitter att han ville ingå en allians med Ryssland, något som Expo uppmärksammat.
Stödde Putin
Även Marion Maréchal, som nu är i möten med Sverigedemokraterna, har haft band till Ryssland.
– Marion Maréchal har varit i Ryssland vid flera tillfällen och står nära den ryska nationalkonservatismen och rysk ortodoxa kyrkan. I februari 2022 förstod Maréchal att hon var tvungen att göra ett uttalande mot Ryssland och hon gjorde det. Hon erkände att det handlar om en rysk aggression, men hon är fortfarande emot sanktionerna mot Ryssland, säger Camus.
2019 uppmärksammade St Petersburgs universitet ett besök av Maréchal. På universitets hemsida rapporteras hon hållit ett tal där hon beklagade sig över att den ”franska eliten inte har något koncept för nationell identitet. Hon ska även ha beklagat sig över EU:s ”hycklande” utrikespolitik då flera länder erkänt Kosovos självständighet, men samtidigt vägrat att erkänna Rysslands annektering av Krim.
Kongress i Ungern
2021 deltog Eric Zemmour och Marion Maréchal på en kongress om ”demografi” i Ungern tillsammans med Ungerns premiärminister Victor Orbán. I en intervju med ungerska tidningen Magyar Nemzet hyllade Eric Zemmour sin ungerska värd och gav stöd för Orbans antisemitiska kampanj mot finansmannen George Soros och repression av mänskliga rättigheter.
– Jag tror på, och förstår fullständigt kampen mellan öst och väst, nord och syd. Han (Orban) skyddar sitt folk. Han har byggt en mur kring gränsen och erbjudit försvarsstrategier mot dekonstruktion och George Soros och hbtq-lobbyn. Han slåss på vår tids två viktigaste fronter. De erfarenheter han delade med mig är värdefulla, sade Zemmour i intervjun.
Motståndet mot hbtq-personers rättigheter och kvinnors rättigheter är något som även Marion Maréchal profilerat sig i.
– Hon identifierar sig på ett helt annat sätt än Marie Le Pen som katolik. Hon är emot aborter och samkönade äktenskap till exempel. Hon beskriver sig också som konservativ något som är ovanligt i Frankrike, även för högern.
Nicolas Bay, som också deltog på mötena med Sverigedemokraterna, beskrivs av Camus som nära kopplad den fascistiska identitära rörelsen där också idén av om det ”stora utbytet” är central.
– Han är väldigt radikal och står väldigt nära den identitära rörelsen. På slutet av 90 talet tillhörde han Front nationals ungdomsförbund, som var mer hårdföra än moderpartiet. Han har bibehållit kontakter med ledare ur den miljön. Jag skulle säga att han är ännu radikalare än Maréchal, säger Camus.
SD nobbade Nationell samling
Sverigedemokraterna har historiskt haft nära samarbete med Nationell samling som då gick under namnet Front national. Efter riksdagsinträdet avbröt dock SD sina kontakter med Front national och har sedan dess inte velat ingå samarbeten med partiet. En anledning till att Sverigedemokraterna bröt med sitt ungdomsförbund SDU var just att de formaliserade samarbete med Front nationals ungdomsförbund.
Läs mer